Етикети

агнешко (7) аспержи (2) баница (27) без глутен (14) Бетоловото (15) бутер тесто (17) българска традиционна кухня (134) великден (1) гарнитура (29) гост (9) гостуване (1) десерти (191) домашно консервиране (6) дребни сладки (31) дулче де лече (1) есен (32) желирано (29) за празник (103) заек (3) закуски (61) запеканка (9) италианска кухня (34) кайма (22) кайсии (8) картофи (22) карфиол (1) кексчета (21) киноа (2) китайска кухня (8) кифлички (10) кокос (1) кремове (33) крок пот (3) круши (10) лесно (125) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) основни ястия (144) паста (20) патица (2) пилешко (47) пити (18) плодове (70) постно (36) празник (9) предястие (58) пуйка (1) пътешествие (11) риба (21) с мая (25) салата (15) свинско месо (26) сладкиш (85) сос(дип) (1) спанак (26) супа (27) тестени (54) тиква (8) тиквички (17) торта (50) френска кухня (26) хлебопекарна (2) хлебчета (6) череши (8) чиа (2) чийзкейк (13) чия (2) шоколад (29) ябълки (16) ягоди (29) яйца (7) ястия без месо (46) ястия с пилешко филе (34) ястия с телешко месо (13)

търся в този блог

вторник, 30 юли 2013 г.

Мляко с ориз и плодове




Споменавала съм, че мляко с ориз е наш любим десерт, който приготвям целогодишно. 
Предлагам ви летния вариант на този десерт, гарниран  със сос от пресни плодове.


Продукти 
За  8 порции
1 ч.ч. ориз
3 ч.ч. вода
Щипка сол
4 ч.ч. прясно мляко
½ ч.ч. захар
1-2 ванилии
Лимонова кора
Плодов сос
Плодовете са по избор
4-5 кайсии
5-6 сини сливи
2-3 с.л. захар
1 ч.л. лимонов сок
Щипка канела


Приготвяне
Оризът се слага да ври на не много силен огън с водата и щипка сол.
Когато е почти готов се добавя млякото и захарта.
лимоновата кора се бели като ябълка и се слага цяла в млякото.
Намалява се и често се разбърква.
Вари се около 15 минути или до сгъстяване.Не трябва да е много гъсто защото след изстиването се сгъстява допълнително.
Преди да се дръпне от огъня се добавя ванилията.
Лимоновата кора се изважда.
Веднага се разсипва в предварително приготвените купички.
Кайсиите и сливите се разполовяват, посипват се със захар и се слагат на слаб огън.
Готвят се докато пуснат сок, прибавят се лимоновия сок и канелата и много внимателно се разбърква. Плодовете трябва да останат цели , само малко да омекнат.
При сервиране оризът се гарнира с плодовата смес.


неделя, 28 юли 2013 г.

Крем супа от тиквички и картофи



Продукти 
така изглежда преди пасиране
за 6 порции

  • 1 глава стар лук
  • 2 моркова
  • Стрък целина
  • Корен магданоз
  • 2 големи картофа (500 г)
  •  2 тиквички
  • 1 малка чушка
  • 30 г масло
  • Сол
  • Черен пипер
  • Мащерка(или друга подправка)
  • ½ пакет сирена Крема (62г)



Приготвяне

Лукът се реже на дребно, морковите на кубчета
Слагат се в малко солена  вода и се задушават до омекване заедно с целината и магданоза
През това време се приготвят картофите – обелват се и се режат на кубчета
Добавят се към супата и се долива вода, колкото да ги покрие
Вари се 10 минути
Тиквичките се белят и режат на кубчета
Чушката се реже на дребно
Прибавят се тиквичките и чушката към супата
Слага се 1 -2 с.л. масло и подправките
Вари се до пълното омекване на зеленчуците
Супата се пасира с пасатор или в блендер
Прибавя се 50 г сирене крема и ако е гъста, малко топло прясно мляко



вторник, 23 юли 2013 г.

Много бърз и лесен кекс




Продукти
за правоъгълна форма 26/12 см
ч.ч. е с вместимост 200 мл

  • 3 яйца
  • 1 ч.ч. захар 
  • 1 ч.ч. квасена сметана,
  • 1/4 ч.ч. олио, 
  • 1 п.ванилия, 
  • лимонова кора на 1 лимон, 
  • 1/2 п. бакпулвер, 
  • 1,1/2 ч.ч. брашно  

 Приготвяне
яйцата се разбиват със захарта до побеляване
добавят се сметаната и мазнинта и се разбива
прибавят се брашното, бакпулвера, ванилията и настърганата лимонова кора
разбърква се добре
формата се застила с хартия за печене
сместа се изсипва във формата
пече се на 170 С до суха клечка, около 40 минути
изчаква се да изстине и се изважда от формата


Заливката е от 30 г шоколад с 1-2 с.л. сметана, но сладкишът си е хубав и без нея


рецептата е от Бетоловото :) , където прекарваме лятото с моя внук, сред игри, походи в планината и плуване, така че    почти не остава време за блога.



събота, 20 юли 2013 г.

Кюфтета бял сос (фрикасе)


 

Много популярно ястие, малко позабравено, но  вкусно и заслужаващо внимание.
Лесно е за приготвяне, подходящо  и за малки деца.Лимоновият свеж вкус го прави и приятна лятна гозба.

Продукти
за  5 порции
500 г телешка кайма*
1 кафена чаша ориз
1 белтък
черен пипер
мащерка(или друга подправка)
магданоз
2-3 с.л. брашно за овалване
1 глава стар лук
1 морков
1 стрък селари(целина)
магданоз
сол
3 с.л. масло
3 с.л.  с куп  брашно
1 жълтък
2 яйца
200 мл прясно мляко
300 г кисело мляко
сока и кората на 1/2 лимон
мащерка(мента, джоджен)
черен пипер
сол
* за каймата вече съм писала, купувам месо и си я меля(може да се направи във всеки специализиран магазин)
 Приготвяне

  • каймата се омесва много добре със 1 ч.л. сол, 1 ч.л. черен пипер, мащерка, 1 белтък и ориза
  • оформят се 15 малки кюфтета
  • в тенджера с 1,5 л подсолена вода се варят нарязаните на дребно лук, морков и целина, магданоза
  • след като зеленчуците омекнат  във врящия бульон се пускат оформените кюфтенца, оваляни в брашно
  • варят се около 20 минути, изваждат се, а бульона се пасира
  • в дълбок съд се загрява маслото и в него се запържва за кратко брашното
  • добавя се бульона и се разбърква
  • яйцата и жълтъка се разбиват заедно с млякото и се прибавят към брашнената смес на струйка, при непрекъснато разбъркване
  • добавя се сол, черен пипер, сок и коеа на лимон, мащерка
  • ако е много гъсто се добавя малко топла вода
  • кюфтета се връщат в соса и се варят за 4-5 минути
  • сервира се със салата



вторник, 16 юли 2013 г.

Тиквички(патладжани) с кайма и сирена - фалшива лазаня


Казвала съм,че не обичам да пържа.Затова нямам рецепта за пържени тиквички и патладжани!
Предлагам ви едно много вкусно ястие, комбинация на запечени на тиган зеленчуци, кайма, сирена и бешамел.


Нарекох го фалшива лазаня заради червения сос, бешамела и сирената, които са като за лазаня.

Продукти 
за 6 - 8 порции
500 г тиквички-3 бр.
500 г патладжани-2 бр.
червен сос
2 с.л. зехтин
1 глава стар лук
3 скилидки чесън
1 морков
500 г телешка кайма
200 г домати на кубчета
черен пипер
джоджен или друга подправка по избор
бешамел
3 с.л. масло
3 с.л. брашно
500 мл прясно мляко
индийско орехче
черен пипер, сол
отделно
250 г моцарела
200 г кашкавал

 Приготвяне


  • зеленчуците се режат на тънки ленти по дължина
  • патладжаните се поръсват със сол и се изчаква да пуснат водат, измиват се и се отцеждат
  • всичко се запича на тефлонов тиган или друг с незалепващо покритие
  • дъното на тавичката се намазва с мазнина и се подреждат половината зеленчици, плътно със застъпване

червен сос

  • мазнината се загрява и в нея се задушават стария лук(на дребно), моркова (на кубченца) и чесъна
  • прибавя се каймата и се готви до готовност
  • залива се  с доматите и се готви още 4-5 минути
  • овкусява се  със сол, черен пипер и подправки по избор
  • изсипва се върху подредените зеленчуци
  • отгоре се подреждат резенчета моцарела
  • покрива се с останалите зеленчуци

бешамел

  • маслото се загрява и в него се запържва брашното
  • добавя се прясното мляко и се вари при непрекъснато разбъркване до сгъстяване
  • сосът се завършва с подправките
  • с него се залива подреденото ястие и всичко се слага в предварително нагрята фурна на 200 С
  • пече се до зачервяване - 40 минути.
  • изважда се и се покрива с настърган кашкавал
  • запича се отново до разтопяване на кашкавала




неделя, 14 юли 2013 г.

Терин със сирена



Рецептата е малко от типа "каквото има в хладилника".Съставките могат да са най-различни, сирена, млека и подправки.
Технологията е по Пепи от "Храна за моите канибали"

Продукти
за форма 26см/12 см
достатъчно е за 10-12 порции

  • 250 г крема сирене
  • 200 г рикота
  • 100 г бяло саламурено
  • 200 г кисело мляко
  • 10 г желатин
  • 100 г майонеза
  • черен пипер
  • 2 скилидки чесън
  • малко копър
  • няколко стръка зелен лук
  • 2-3 печени чушки
  • 8 маслини без костилка
  • 4 сварени яйца
  • запечени ядки по избор


 Приготвяне

  • всички сирена, млякото и подправките се смесват и се обработват с пасатор до гладка кремообразна маса, прибавя се майонезата
  • ако е необходимо се добавя сол
  • желатина се разтваря в малко студена вода, до набъбване, заграва на микровълновата за 30 секунди и се прибавя към млечната смес
  • лука, чушките и маслините се нарязват и се смесват със сирената
  • дъното на съда, в който ще се приготвя терина се застила с фолио
  • покрива се със счуканите или цели ядки
  • слага се малко от сместа, поставя се в хладилник и се изчаква да се стегне
  • след като сместа от сирена започне да се втвърдява (30 мин във фризер или повече в хладилник),  отгоре се подреждат целите яйца
  • заливат се с остатъка от млечния крем, притиска се и се оставя в хладилника за 3 часа
  • обръща се върху чиния и се сервира нарязан




понеделник, 8 юли 2013 г.

Шоколадов кекс с череши(вишни), по Диана



За този кекс прочетох най-напред при Марта, но тръгвайки по веригата разбрах, че е обиколил доста блогове! Аз използвах рецептата и указанията на Диана.
Единствената дума, която го описва е "божествен". Прекрасна комбинация от аромати - плодовете, канелата, конякът, аз прибавих и малко лимонова кора....



Ето направо рецептата на Диана.
Продукти
правоъгълна форма 26/12 см
шоколадов пласт
100 гр шоколад,  50% какао
125 гр масло
 50 гр. захар
1/2 пакетче ванилова захар
2 яйца, големи
1 щ. сол
120 гр. брашно /1 ч.чаша/
1 ч.л. бакпулвер (без връх)
бял пласт от сирене
250 гр. меко сирене, тип „Крема”
1 яйце
50 г захар(или на вкус)
1/2 пакетче ванилова захар
1 ч.л.лимонова кора по желание
плодов слой
1 ч.чаша изчистени  вишни /череши
1 с.л. коняк,
¼ ч.л канела
1 ч.л. захар
1 ч.л. брашно/нишесте

1 ч.чаша = 240 мл.
 Приготвяне
фурната се загрява на 175 С
формата се намазва с масло и се застила с хартия за печене
плодов слой
почистените плодове се заливат с коняка, поръсват се със захарта и канелата и се оставят да се мариноват
преди да се сложат в тестото се поръсват с нишестето
шоколадов слой
шоколада и маслото се поставят в купа и се разтопяват на слаба степен  на микровълновата до получаване на гладка еднородна смес, оставя се да застине
яйцата се разбиват с предвидените захар, сол, ванилия
смесват се внимателно яйчната и шоколадовата част
брашното се пресява с бакпулвера и се прибавя на части
разбърква се добре
бял слой
крема сиренето, захарта, яйцето, ванилията и настърганата лимонова  кора се поставят в блендер и се разбъркват до получаване на гладък крем
на дъното на формата се изсипва 1/3 от шоколадовата смес
отгоре се разстила част от бялата смес
подреждат се повечето плодове
покриват се с шоколадовото тесто, отново бяло, плодове и се завършва с остатъка от кафявата смес
пече се нагрятата фурна за около 40 минути, до суха клечка
Изчаква се до пълното изстиване на сладкиша и чак след това се изважда от формата
Украсява се с плодове, шоколад или по избор .
Сервира се с плодов сироп или сладко.





петък, 5 юли 2013 г.

Macaroni and cheese - макарони със сирене по американски, това го знае всяко хлапе



Получи се така, че снимката не е на макарони, но формата на пастата в случая не е от значение.Оригинално обикновено са от малките извити макарони.
Важен е сосът,  и не е със сирене, а с кашкавал.На  български.
Иначе, както знаете в английския език думата е една.Задължителна съставка е сирене "Чедър".
Аз много харесвам тази паста с лепкав сос от разтопен кашкавал, но е доста калорична и не бих я  приготвила само за нас.


Поводът е 4ти Юли - Националният празник на САЩ и моят внук, който всяка година  е тук, в България на тази дата. Вече е на 8 години, роден американец, а не е видял традиционната заря на този ден,  която се провежда почти във всеки американски град, за което много съжалява.
Миналата година отбелязахме празника с Бургери и Торта "Орео".
Нали все пак "баба има кулинарен блог".А малкият се гордее с това.(редовно проверява колко посетили има и от кои държави)
Макарони със сирене е може би едно от най-американските ястия. Вкусно, лесно за приготвяне и любимо на всяко американско хлапе.
Възможно е да се запекат и на фурна.
Продава се в готов вариант, в кутии, където сосът е на прах и се разтваря в мляко.
Продукти
за 3 порции

  • 300 г макарони
  • 75 г масло
  • 3 с.л. брашно
  • 600 мл прясно мляко
  • 200 г Чедър
  • 200 г Гауда
  • черен пипер
  • сол

 Приготвяне

  • макароните се сваряват в подсолена вода 
  • през това време в дълбок съд се разтопява маслото и в него се запържва брашното до златисто
  • на струйка се налива прясното мляко, като се бърка непрекъснато
  • вари се до сгъстяване на слаб огън
  • прибавят се настърганите сирена и се бърка до пълното им разтопяване, да се получи еднороден гладък сос
  • поръсва се черен пипер и много малко сол
  • сварените макарони се изцеждат, измиват се със студена вода и се изсипват в кашкаваления сос
  • разбърква се и се готви 2-3 минути

сервира се веднага
Ако предпочитате запечен вариант, трябва да се задели част от кашкавала и да с епоръси  преди печенето.


вторник, 2 юли 2013 г.

Агнешко с ориз и зеленчуци на фурна



Едно традиционно за българската кухня лятно ястие.Свежо и ароматно, приготвено с пресни зеленчуци.
Експериментът с канела е много успешен, придава малко екзотичен, леко сладникав вкус, ако обичате такива комбинации, ще ви хареса.Ние го одобрихме!



Продукти
за 6 порции

  • около 1,5 кг агнешка плешка или друго 
  • 2 глави стар лук
  • 2 моркова
  • 2 червени чушки
  • 1 тиквичка
  • 1 син домат(патладжан)
  • 2 с.л. олио
  • 1 с.л. масло
  • 2 ч.ч. ориз(ч.ч. от 200 мл)
  • сол
  • джоджен
  • една идея канела, на върха на ножа
  • черен пипер


 Приготвяне


  • месото се почиства от мазните части и ципи и се реже на порции
  • сварява се в подсолена вода (около час)
  • месото се изважда в тавичка, а бульона се прецежда и измерва
  • олиото и маслото се загряват
  • лука се реже на дребно и се задушава в мазнината
  • последователно се добавят почистените и нарязани на кубчета моркови, чушки, патладжан, тиквичка и се задушават до готовност
  • прибавя се ориза и се пържи до побеляване

(на едно място, в един сайт, ми се заядоха в коментарите за този израз.Според мен оризът е бял, поставен в мазнината поема и става като сив, прозрачен, при продължаване на пърженето отново побелява.Сигурно има и друг начин да се изрази тази степен на готовност при пържене, важно е за да може оризът да поеме след това достатъчно вода, без да се разварява, а зърната да стоят отделно)

  • поръсва се с подправките - черен пипер, джоджен, канела(куркума)
  • всичко се изсипва в тавата при месото
  • залива се с 6 ч.ч. бульон и се посолява, ако е необходимо
  • тавичката се поставя във фурната, ако е стъклена или глинена, в студена фурна
  • пече се на 190-200 С за около 20-30 минути, проверява се и се изключва, когато все още има малко вода
  • оставя се във фурната докато оризът поеме цялата течност



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...