Етикети

агнешко (7) аспержи (2) баница (27) без глутен (14) Бетоловото (15) бутер тесто (17) българска традиционна кухня (134) великден (1) гарнитура (29) гост (9) гостуване (1) десерти (191) домашно консервиране (6) дребни сладки (31) дулче де лече (1) есен (32) желирано (29) за празник (103) заек (3) закуски (61) запеканка (9) италианска кухня (34) кайма (22) кайсии (8) картофи (22) карфиол (1) кексчета (21) киноа (2) китайска кухня (8) кифлички (10) кокос (1) кремове (33) крок пот (3) круши (10) лесно (125) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) основни ястия (144) паста (20) патица (2) пилешко (47) пити (18) плодове (70) постно (36) празник (9) предястие (58) пуйка (1) пътешествие (11) риба (21) с мая (25) салата (15) свинско месо (26) сладкиш (85) сос(дип) (1) спанак (26) супа (27) тестени (54) тиква (8) тиквички (17) торта (50) френска кухня (26) хлебопекарна (2) хлебчета (6) череши (8) чиа (2) чийзкейк (13) чия (2) шоколад (29) ябълки (16) ягоди (29) яйца (7) ястия без месо (46) ястия с пилешко филе (34) ястия с телешко месо (13)

търся в този блог

вторник, 19 ноември 2013 г.

Телешка пържола на скара със специален ароматен сос


Знам, че телешкото не е много популярно. Основната причина, според мен е, че месото, което се продава в нашите магазини е от родителите на телето!
Имам в блога няколко много сполучливи рецешти, например за телешки пържоли на тиган , задушено и други, които можете да видите тук .Винаги подбирам внимателно месото, като произход и каква част  от животното е.



Тези дни попаднах на прясно телешко от специална порода, внос от Холандия. Беше разфасовано  на пържоли по 170-180 г.
Получи се много добре на скарата - крехко, сочно месо, с нежна текстура.
Гарнирах с ароматен сос от моркови, джинджифил, лук и целина. Източник за соса тук.
В добавка имаше кладница и сушени червени домати. Кладницата приготвих  този път на скара, което се оказа разочарование, гъбите си искат масло!

Ето и  рецептата.

Продукти
за 2 порции

2 пържоли телешки стек
сос за мариноване

  • 1 с.л. лек соев сос
  • 1 с.л. уорчестър
  • 1 с.л. тъмен балсамико оцет
  • 1/4 ч.л. черен пипер
  • 1/4 ч.л. чесън на праах( или 2 смачкани скилидки)

сос за сервиране

  • 2 с.л. лъжици настърган пресен джинджифил(около 1,5 см от корена)
  • 1 малка глава стар лук, на ситно
  • 1 морков, настърган
  • 1 стрък целина, стъбло, на дребно
  • 1 с.л. масло
  • 1 с.л. балсамов оцет
  • 200 мл телешки бульон(топла вода +сол)
  • черен пипер и сол

за гарниране
няколко гъби
5-6 бр. сушени домати
1 стрък розмарин

 Приготвяне

  • всички съставки на соса за маринове се смесват в купичка
  • месото се потапя в маринатата(може да се постави в затворен плик и да се разтръска)
  • оставя се покрито в хладилник  да се маринова за 1-2 часа или повече
  • скарата се загрява на най-силната степен и месото се пече от всяка страна за 4-5 минути според желаната степен на готовност
  • сос за сервиране
  •  маслото се загравя в дълбок съд, прибавят се натязаните(настъргани0 джинджифил, морков, кромид и целина, разбърква се и се готви 2-3 минути
  • прибавят се бульона и оцета и се задушава до омекване на всички зеленчуци
  • овкусява се с черен пипер и сол
  • гъбите се запържват в една лъжица масло и се смесват със сушените домати
При сервиране върху готовата пържола се поставя от соса, гъби и най-отгоре се поръсва с нарязан на дребно розмарин



11 коментара:

  1. Прекрасни са пържолите, Сонче!
    А сосът ухае на любимата ми подправка!
    Усмихната седмица!

    ОтговорИзтриване
  2. Телешкото не ми е любимо месо, но изглежда толкова апетитно, Сонче, че с най-голямо удоволствие бих си опитала. :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. За всяко нещо си има първи път, Гери! Надявам се, че ще се решиш, ще ми бъде интересно в твое изпълнение! Виж и на тиган .Поздрави!

      Изтриване
  3. Ммммм, тази рецепта идва точно навреме, защото в събота ще ми доставят бут от едно 10-месечно теленце. Затова да попитам месото от бута подходящо ли е? Предварително благодаря! Милена

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. По принцип може, дано наистина да е хубаво месото! вижте и на тиган и задушено - http://mysweethobby.blogspot.com/2013/04/blog-post_18.html
      http://mysweethobby.blogspot.com/2013/01/blog-post_26.html
      ако ви съмнява, нарежете не лентички и направете на тиган.
      Желая ви успех и да ви е сладко!

      Изтриване
  4. Сосчето сигурно е чудно. Ще го пробвам.

    Иначе телешките пържоли си стават най-добри ако се пекат без всякакви маринати, подбравки и особено сол. Добре е да преседят на стайна температура час-два и да се поначукат преди печенето. Чак накрая в чинията се солят.
    Добро телешко не се намира никак лесно. Това на снимката си е пак на телето от дядо му. Истинското телешко е белезникаво, леко розово. Добри стекове стават само от ентрекота и контрафилето. Т.нар. бонфиле пък е истинска рядкост - ако е на цена под 80 лева значи просто ви лъжат търговците. В Европа говеждото филе не пада под 60 Евро, а от младо теле не се намира изобщо.

    Айде стига съм досаждал. Отивам да режа мръвките и се почва.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, благодаря ви, не е досадно! Нали затова са блоговете, да споделяме :). Радвам се, когато има коментари! Прав сте, Аз също по принцип не соля месото преди скарата, а след това, така си пуска соковете чак в чинията! Но винаги може да се пробва нещо различно! Поздрави и да ви е вкусно!

      Изтриване
    2. Благодаря много, Соня! Реших да я пробвам рецептата 1 към 1, но жената не намерила телешко никъде днес.
      Направих я със свински вратни пържоли, но си облизахме пръстите след това.

      PS: Може би е странно, но в къщи аз съм готвачът, жена ми само пазарува каквото и кажа. Просто хоби и разпускане след поредния тежък работен ден.
      Поздрави.

      Изтриване
    3. хехе, не е странно, мъжете май са по-добри готвачи от жените, поне такива са моите наблюдения ( у нас готвеше татко) ! А готвенето е наистина разтоварващо хоби! Благодаря ви за споделеното, радвам се, че ви е харесала рецептата! Поздрави !

      Изтриване
  5. Цитирам: ... Истинското телешко е белезникаво, леко розово... В грешка сте! Явно бъркате телешкото със свинско. НЕ СЪЩЕСТВУВА такова телешко месо, ако ще да е от новородено теле. Телешкото Е ЧЕРВЕНО и интензитетът на цвета зависи от възрастта на телето и от някои други фактори. А свинското от младо прасе наистина е леко розово. ;-)

    ОтговорИзтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...