Етикети

агнешко (7) аспержи (2) баница (27) без глутен (14) Бетоловото (15) бутер тесто (17) българска традиционна кухня (134) великден (1) гарнитура (29) гост (9) гостуване (1) десерти (193) домашно консервиране (6) дребни сладки (31) дулче де лече (1) есен (32) желирано (29) за празник (103) заек (3) закуски (61) запеканка (9) италианска кухня (34) кайма (22) кайсии (9) картофи (22) карфиол (1) кексчета (21) киноа (2) китайска кухня (8) кифлички (10) кокос (1) кремове (33) крок пот (3) круши (10) лесно (126) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) основни ястия (144) паста (20) патица (2) пилешко (47) пити (18) плодове (71) постно (36) празник (9) предястие (58) пуйка (1) пътешествие (11) риба (21) с мая (25) салата (15) свинско месо (26) сладкиш (86) сос(дип) (1) спанак (26) супа (27) тестени (54) тиква (8) тиквички (17) торта (51) френска кухня (26) хлебопекарна (2) хлебчета (6) череши (8) чиа (2) чийзкейк (13) чия (2) шоколад (29) ябълки (16) ягоди (30) яйца (7) ястия без месо (46) ястия с пилешко филе (34) ястия с телешко месо (13)

търся в този блог

сряда, 30 октомври 2013 г.

Заек в гърне на фурна



Ястията приготвени в глинен съд са изключително вкусни! Месото се готви бавно и се задушава в собсвения сос и този на зеленчуците.
След пълнен заек ви предлагам нова вкусна рецепта за това крехко и диетично месо.
Прилича на тази рецепта на Пепчо, но има и доста разлики.
Продукти
за 6-8 порции

  • 1 заек 1,8-2 кг, почистен, с глава 
  • 5-6 глави стар лук(кромид)
  • 1 глава чесън
  • 1-2 моркова
  • 1 стрък целина
  • щепа стафиди(по желание)
  • 3 картофа
  • черен пипер, червен пипер
  • 1 с.л.сол
  • 1 с.л. суха мащерка
  • щипка канела
  • 1 консерва домати на кубчета(330 г)
  • 1 ч.ч. бяло вино

 Приготвяне


  • лукът с енарязва на едро, на шайби, поставя се на дъното на съда
  • морковите се режат на кръгчета, скилидките чесън са цели , целината наедро
  • картофите са на едри кръгове
  • най-отгоре се поставят парчетата месо
  • поръсва се с всички подправки
  • налива се виното, доматите са най-отгоре
  • съда се затваря и се слага в студена фурна на 22о С за 30 минути, налява се до 160 С и се пече още 1ч. и 30 мин.
  • маха се капака и се запича отворено за около 15 минути


8 коментара:

  1. Лелее, Сонче! Колко ли е сочно това месце! Много ми се прияде такава вкусна манджичка!

    ОтговорИзтриване
  2. Ммм, изглежда много апетитно! Както има един заек във фризера и един голям глинен съд в шкафа... Май ще си имаме ядене тези дни :)

    ОтговорИзтриване
  3. По вкусно става ако месото и зеленчуците предварително се запържат за малко.

    ОтговорИзтриване
  4. Заешкото месо е малко сухо, не трябва ли да се сложи и мазнина?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, благодаря за отделеното време! Както и горното предложение , да се запържи, така и добавянето на мазнина биха направили ястието може би по-вкусно.Аз по принцип не пържа и се стремя да готвя с по-малко мазнина.Въпрос на личен избор :) Поздрави и да ви е сладко!

      Изтриване
  5. аз слагам още свински гърди без кост запържени малко, малко гъби,смесвам виното с със със всички подправки ,заливам и накрая доматите

    ОтговорИзтриване
  6. Защо в Гърне като това е Гювеч ?

    ОтговорИзтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...