Етикети

авокадо (3) агнешко (8) американска кухня (61) аспержи (3) бадеми (1) банани (1) баница (30) без глутен (28) Бетоловото (15) боровинки (1) броколи (4) бутер тесто (22) българска традиционна кухня (147) великден (3) гарнитура (31) гост (9) гостуване (1) гъби (2) десерт (1) десерти (224) домашно консервиране (6) дребни сладки (37) дулче де лече (3) есен (32) желирано (40) за празник (124) заек (5) закуски (68) запеканка (10) италианска кухня (35) кайма (25) кайсии (9) карамел (2) картофи (22) карфиол (1) кекс (1) кексчета (27) киноа (3) китайска кухня (8) кифлички (13) козунак (11) кокос (11) кремове (42) крок пот (11) круши (10) лесно (137) лимон (1) лимони (1) манго (1) мед (1) меню (1) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) овес (1) основни ястия (158) паста (21) патица (4) пилешко (51) пити (19) плодове (77) постно (39) праз (12) празник (11) предястие (65) пуйка (1) пътешествие (11) риба (24) рикота (2) с мая (28) салата (15) свинско месо (34) сладкиш (103) сладолед (1) сос(дип) (1) спанак (31) супа (32) суфле (1) тайландска кухня (1) тестени (64) тиква (9) тиквички (19) торта (64) френска кухня (34) хлебопекарна (6) хлебчета (7) череши (11) чиа (3) чийзкейк (24) чия (2) шкембе (1) шоколад (42) ябълки (17) ягоди (33) яйца (7) ястия без месо (47) ястия с пилешко филе (36) ястия с телешко месо (16)

търся в този блог

събота, 26 октомври 2013 г.

Пържоли от свинско месо на скара с ароматна глазура и карамелизиран лук



 Свинската пържола на скара си е класика! Поправям пропуска, че няма такава рецепта в блога.
Най-напред трябва да кажа, че хубавата  сочна пържола става от врат, след това е плешка или бут, но не е за предпочитане! Котлетите, иначе популярни са доста сухи за скара. Може , но трябва да се добави мазнина и да се сервират със сос.
И така, как да си направим сочна пържола на скара от свински врат?

Продукти
за 4 порции

  • 4 броя вратни пържоли
  • около 700 г, с дебелина около един пръст
  • кимион
  • черен пипер
  • лимонов сок
  • за глазиране
  • 3 с.л. кетчуп
  • 1 с.л. затоплен мед
  • 1 с.л. соев сос
  • щипка канела



 Приготвяне


  • не се чука, поръсва се с лимонов сок, черен пипер и кимион(може и други любими подправки) и се оставя месото да отлежи в хладилник, покрито
  • скарата се загрява и месото се пече за 4-5 минути, зависи от силата на скарата
  • обръща се и се маже с приготвения сос за глазиране, пече се 4-5 минути
  • обръща се, като се завърта на 90  градуса и се маже с приготвения сос за глазиране, пече се 1 монута, внимаваме да не прегори
  • обръща се още  веднъж  и се пече и от другата страна за 1-2 минути
  • сол може и да не се слага, но ако обичате по-солено, което не се препоръчва, посолете при мариноването леко   или сложете сол в соса
  • ако не се сервира веднага, месото се държи в затворен съд и ако е необходимо се притопля преди сервиране


за карамелизирания лук-отделно!

5 коментара:

  1. Това изглежда тооолкова вкусно, а и съм сигурна, че е така. Страхотно и питателно ястие, Сонче! :)
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. Изглежда невероятно сочно и вкусно, а и с този карамелизиран лук ....мммм...
    Поздрави и хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  3. Мммм,чак тук ми замириса на пържолки,Соня,невероятен тен си им направила!Хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  4. Сонче, много ми хареса глазурата и лукчето. Вкусно!

    ОтговорИзтриване
  5. Чудни са Сонче, личи си колко са сочни и вкусно поднесени, майсторски приготвени! Поздрави!

    ОтговорИзтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.

Не пропускайте новите публикации!

Follow