Етикети

авокадо (3) агнешко (8) американска кухня (61) аспержи (3) бадеми (1) банани (1) баница (30) без глутен (28) Бетоловото (15) боровинки (1) броколи (4) бутер тесто (22) българска традиционна кухня (147) великден (3) гарнитура (31) гост (9) гостуване (1) гъби (2) десерт (1) десерти (224) домашно консервиране (6) дребни сладки (37) дулче де лече (3) есен (32) желирано (40) за празник (124) заек (5) закуски (68) запеканка (10) италианска кухня (35) кайма (25) кайсии (9) карамел (2) картофи (22) карфиол (1) кекс (1) кексчета (27) киноа (3) китайска кухня (8) кифлички (13) козунак (11) кокос (11) кремове (42) крок пот (11) круши (10) лесно (137) лимон (1) лимони (1) манго (1) мед (1) меню (1) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) овес (1) основни ястия (158) паста (21) патица (4) пилешко (51) пити (19) плодове (77) постно (39) праз (12) празник (11) предястие (65) пуйка (1) пътешествие (11) риба (24) рикота (2) с мая (28) салата (15) свинско месо (34) сладкиш (103) сладолед (1) сос(дип) (1) спанак (31) супа (32) суфле (1) тайландска кухня (1) тестени (64) тиква (9) тиквички (19) торта (64) френска кухня (34) хлебопекарна (6) хлебчета (7) череши (11) чиа (3) чийзкейк (24) чия (2) шкембе (1) шоколад (42) ябълки (17) ягоди (33) яйца (7) ястия без месо (47) ястия с пилешко филе (36) ястия с телешко месо (16)

търся в този блог

петък, 25 октомври 2013 г.

Кокосова торта Рафаело


Този сладкиш исках да направя много отдавна.
В мрежата е популярна най-вече една рецепта за такава торта, на Наталина. Всеки добавя по нещо. На мен все ми искаше да избегна 250 г масло..  и блатовете да са по-леки, както  обвивката на бонбоните Рафаело.
Така че направих нещо по-различно.Резултатът беше много вкусен и за съжаление пристрастяващ, просто не можеш да се спреш, когато опиташ!




В тази торта, която беше за специален повод и специален човек, блатовете са с белтъци, бадемово брашно и кокос - ароматни и нежни. Кремът е комбинация от жълтъците, маскарпоне и сметана(като за титамису) с аромат на кокос и бадеми. Лек и с много приятен вкус.
 Ето и самата рецепта
Продукти
за форма с диаметър 18 см
8 порции
блатове

4 белтъка от големи яйца
щипка сол
50 г сурови бадеми или брашно
50 г брашно с набухвател
150 г кокосови стърготини
220 г пудра захар
крем пълнеж
4 жълтъка
100 г захар
100 мл кокосово мляко
(млякото е само зашото нямам кокосова есенция)
100 г бял шоколад
250 г маскарпоне
150 мл течна неподсладена сметана
30 мл бадемов ликьор
крем за измазване
100 г крем сирене
1 с.л. захар
2 с.л. квасена сметана
кокосови стърготини за поръсване
Калории общо 5872 Ккал
за 1 порция 734 Ккал
 Приготвяне

блатове
фурната на 160 С
2 форми 18 см се застилат с хартия за печене и се намазват с масло по дъното и по стените
белтъците се разбиват с щипка сол на сняг
прибавя се на части захарта и се разбива до усвояването й
бадемите се смилат в блендер до получаване на брашно
смесват се брашната и кокосовите стърготини
внимателно , на части  като се бърка с шпатула се смесват брашната и белтъците
разделя се на 2 части в двете форми сн.1
пекат се в загрятата фурна за около 30-35 минути сн.2
изваждат се от фурната, оставят се да застинат и блатовете се изваждат от формите сн.3
изчаква се до пълното изстиване и се разрязват с помощта на къдрав нож хоризонтално на 2  сн.4
крем
жълтъците се разбиват със захарта  в стъклена или метална купа до побеляване
добавя се   ликьора
купата се слага на водна баня и бъркането продължава докато кремът започне да се сгъстява
отдръпва се и се оставя да се охлади
маскарпонето се разбива с пудрата захар, добавя се сметаната и се разбива отново
кокосовото мляко се загрява на микровълнова, без да заври и в него се слага начупения шоколад, бърка се до пълното разтваряне на шоколада
смесват се млечния, шоколадовия и жълтия крем - получава се не много гъст крем, който стяга за малко в хладилника
сглобяване
едно блатче на дъното на чиния, стяга се с ринг
намазва се добре с крема
покрива с ес блат, крем и така до края
оставя се в хладилника за следващия ден
крем сиренето се разбива със захарта и сметаната (захарта  е на вкус)
получава се гъст крем, с който се измазва тортата
поръсва се навсякъде с кокосови стърготини
моята украса е от същия крем и филирани бадеми





9 коментара:

  1. Чудесна торта, Сонче! Много ме радва идеята за по-леки блатове!
    Хубав уикенд :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мда, Зори, пака е калорична, но поне няма грам масло, ако не броим маскарпонето :)!

      Изтриване
  2. Чудесна е, Соня!
    Особено блата :)
    За калориите няма много да мислим!
    Усмихнат уикенд!

    ОтговорИзтриване
  3. Сонче, голяма фантазия си сътворила, нека да води до пристрастяване. :)
    А май е и за годишнина, съдейки по надписа отгоре - да е честит прекрасният повод!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. ¸.•°♪♬♫º° ·.
    Passei para uma visita.
    É uma delícia navegar pelo seu blog.
    Belas fotografias que destacam ainda mais a apresentação e o sabor de cada receita.

    º°✿✿彡

    Bom fim de semana!
    Beijinhos do Brasil.
    °•.¸♬♫° ·.

    ОтговорИзтриване
  5. Здравей, радвам се, че намерих рецептата ти, тъй като търсех точно без масло или поне не с много, устройва ме :)
    Би ли казала за крема сметаната трябва ли да е разбита или както си е от кутийката ползваме? Благодаря :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Магдалена, добре дошла в Моето сладко хоби! Сметаната изсипваме при разбитото със захарта маскарпоне и отново разбиваме.Може да се разбие отделно и след това да се прибави към сиренето. В този случай се внимава да не се "пребие" и да не се пресече сметаната. Поздрав и да ви е сладко!

      Изтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.

Не пропускайте новите публикации!

Follow