Етикети

авокадо (3) агнешко (8) американска кухня (61) аспержи (3) бадеми (1) банани (1) баница (30) без глутен (28) Бетоловото (15) боровинки (1) броколи (4) бутер тесто (22) българска традиционна кухня (147) великден (3) гарнитура (31) гост (9) гостуване (1) гъби (2) десерт (1) десерти (224) домашно консервиране (6) дребни сладки (37) дулче де лече (3) есен (32) желирано (40) за празник (124) заек (5) закуски (68) запеканка (10) италианска кухня (35) кайма (25) кайсии (9) карамел (2) картофи (22) карфиол (1) кекс (1) кексчета (27) киноа (3) китайска кухня (8) кифлички (13) козунак (11) кокос (11) кремове (42) крок пот (11) круши (10) лесно (137) лимон (1) лимони (1) манго (1) мед (1) меню (1) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) овес (1) основни ястия (158) паста (21) патица (4) пилешко (51) пити (19) плодове (77) постно (39) праз (12) празник (11) предястие (65) пуйка (1) пътешествие (11) риба (24) рикота (2) с мая (28) салата (15) свинско месо (34) сладкиш (103) сладолед (1) сос(дип) (1) спанак (31) супа (32) суфле (1) тайландска кухня (1) тестени (64) тиква (9) тиквички (19) торта (64) френска кухня (34) хлебопекарна (6) хлебчета (7) череши (11) чиа (3) чийзкейк (24) чия (2) шкембе (1) шоколад (42) ябълки (17) ягоди (33) яйца (7) ястия без месо (47) ястия с пилешко филе (36) ястия с телешко месо (16)

търся в този блог

неделя, 13 октомври 2013 г.

Десерт от круши във вино и шоколад - поширани круши с шоколад



Есента е любимият ми сезон! Топло, но не горещо, много цветно и богато на плодове и зеленчуци време! Крушата е един от типичните, но не много популярни есенни плодове.
Или поне до скоро пренебрегван от мен :).

Миналата година правих невероятната торта шоколадов мус с круши на Йоли ,  карамелен сладкиш с круши и шоколад, клафути и крамбъл.
зад последните  "сложни " думи се крият много лесни десерти
Сега ви предлагам само овкусени с подправки и вино круши залети с шоколад.



Семпло, елегантно и същевременно невероятно вкусно! Не случайно пошираните круши са класика сред плодовите десерти.

Продукти 
за 4 порции
4 круши
за поширането
250 мл бяло вино(може и червено)
200 мл вода
200 мл портокалов сок
3 карамфилчета
1 пръчка канела
3 зърна кардамом
100 г   захар
кората и сока на 1/2 лимон
шоколад
100 г шоколад
100 мл течна животинска сметана
допълнително
орехи
червени боровинки  (сушени)

 Приготвяне

  • виното, водата, сока, захарта и всички подправки се загряват до завиране
  • крушите се обелват. Може да се почисти вътрешността със специален уред или да се разрежат наполовина и да се почисти средата.Аз исках да ги запазя цели  за по-интересен ефект.
  • поставят се в загрялата течност и се задушават около 8 минути, зависи от вида и степента на зрелост
  • изваждат се след като започнат да омекват, но без да се чака да се  разварят.Проверява се с леко боцкане с вилица.
  • течността се прецежда и се оставя да ври докато се изпари и остане на 1/3 от първоначалното количество, добавят се червените боровинки

приготвяне на шоколада

  • сметаната се загрява на микровълновата за около 30 секунди
  • шоколадът, начупен на дребно, се прибавя и се бърка до пълното му разтваряне
  • крушите се поставят в чинии за сервиране, заливат с топлия шоколад
  • преди сервиране отстрани се добавя от редуцирания сироп, орехи  

сервира се с нож и вилица(лъжичка)
на снимката в началото е круша потопена в шоколад



Добавям снимка на варианта с почистени круши. Използвала съм специалният уред, който почиства семената без да нарушава цялостта на плода.Не е толкова ефектно, но пък е по-лесно за консумация!



11 коментара:

  1. Така добре си го описала този великолепен десерт, Сонче: елегантен е, семпъл и изключително вкусен! Усмивки и уютна вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дани! Наистина лесно и вкусно се оказа! Поздрави и хубава нова седмица!

      Изтриване
  2. И аз се впечатлих от думите за него... Не съм опитвала, но май трябва да попълня този пропуск. Благодаря, че сподели, Соня, прекрасен десерт!
    Хубава вечер ти желая. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хихи, наистина е пропуск, Гери! Тази класика я подминавах, но миналата година , когато поширах круши за тортата на Йоли ги опитах и си бях намислила, че няма да пропусна! И не съжалявам! Беше за специални гости и се представих много добре! Ще пробвам само варианта с почистването....Поздрави и слънчева седмица!

      Изтриване
    2. Да знаеш, че опитам ли, ще е по твоята рецепта и после ще се похваля, ако се справя. :)
      Поздрави, Сонче, и лека вечер!

      Изтриване
  3. Изключително вкусен,сочен и много елегантен десерт,Соня!Неустоимо поднесен!Поздрави и хубав понеделник!И добре дошла!

    ОтговорИзтриване
  4. Първата снимка ме уби- дояде ми се адски много и май това е целта на снимката- да ме провокира да направя и аз това есенно изкушение! Браво, Сонче!

    ОтговорИзтриване
  5. Много обичам поширани круши, Соня,
    чудесно предложение и снимки, изглежда страхотно - фино, вкусно и елегантно.
    Поздрави, хубав и усмихнат ден, Диана

    ОтговорИзтриване
  6. Наистина лесно и ефектно предложение, Сонче! Имаше една много сочна и сладка круша в двора на съседите и откакто я отрязаха не мога и не мога да попадна на круша с толкова хубав вкус. Определено ми се прииска да направя рецептата, така, че ще атакувам пак пазарите :) Поздрави и приятна вечер!

    ОтговорИзтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.

Не пропускайте новите публикации!

Follow