Етикети

агнешко (7) аспержи (2) баница (28) без глутен (14) Бетоловото (15) бутер тесто (17) българска традиционна кухня (136) великден (1) гарнитура (29) гост (9) гостуване (1) десерти (193) домашно консервиране (6) дребни сладки (31) дулче де лече (1) есен (32) желирано (29) за празник (103) заек (3) закуски (62) запеканка (9) италианска кухня (34) кайма (22) кайсии (9) картофи (22) карфиол (1) кексчета (21) киноа (2) китайска кухня (8) кифлички (10) кокос (1) кремове (33) крок пот (4) круши (10) лесно (127) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) основни ястия (145) паста (20) патица (2) пилешко (47) пити (18) плодове (71) постно (36) празник (9) предястие (58) пуйка (1) пътешествие (11) риба (21) с мая (25) салата (15) свинско месо (27) сладкиш (86) сос(дип) (1) спанак (26) супа (27) тестени (55) тиква (8) тиквички (17) торта (51) френска кухня (26) хлебопекарна (3) хлебчета (6) череши (8) чиа (2) чийзкейк (13) чия (2) шоколад (29) ябълки (16) ягоди (30) яйца (7) ястия без месо (46) ястия с пилешко филе (34) ястия с телешко месо (14)

търся в този блог

събота, 29 юни 2013 г.

Агнешко летен гювеч



Традиционно, много вкусно ястие от българската кухня.
След гювеч със свинско месо и с джолан ви предлагам и най-вкусния гювеч, с агнешко месо.


В агнешкия гювеч не прибавм домати, за разлика от този с други меса.
Картофите са малко повече и преобладават защото всички ги обичат, особено Малкият дегустатор, който пак е с нас за лятото!

Приготовлението отнема общо около 3 часа, не се добадят мазнина или други течности, месото и зеленчуците се задушават в собствения сос.

Продукти
за 6 порции

  • 1 агнешко бутче с костта, около 2 кг
  • 2 глави кромид лук
  • 1 глава чесън
  • 1,2  кг пресни картофки
  • 2-3 моркова
  • 1 голям патладжан
  • 1 тиквичка
  • 2 червени чушки
  • 300 г гъби
  • шепа грах
  • червен пипер
  • черен пипер
  • розмарин
  • магданоз, мента

 Приготвяне

  • месото се нарязва на порции и се почиства от мазните части и ципи
  • поръсва  се с черен пипер и розмарин
  • поставя се в глинения гювеч, добавя се чесъна и се покрива с капака
  • гювечът се пъха в студена фурна (има вероятност да се спука, ако фурната е гореща)
  • пече се на 200 С за около час
  • добавят се последователно нарязаният на едро лук, морковите, картофите
  • покрива се с капака и се пече още 30 минути
  • патладжана се реже, без да се бели и се посолява, оставя се да се отцеди
  • накрая се прибавят по-крехките зеленчуци - грах, едро нарязаната чушка, тиквичката, синия домат(патладжан), гъбите
  • посолява се, поръсва се с червен пипер и се пече още 30 минути
  • накрая се отваря и се оставя да се запече открито до сгъстяване на сосчето
  • сервира се поръсено с магданоз и свежа мента



12 коментара:

  1. Сонче, разкошен е този гювеч! А аз агнешкото го готвя през другите три сезона!

    Прегръдки и спокойна нощ :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. ние май го ядем във всички сезони, а насред лято, за Богородица е класика по нашия край!Благодаря ти , Маги!

      Изтриване
  2. ммммного вкусно изглежда!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Добре дошла, Марта, благодаря ти!

      Изтриване
  3. Отговори
    1. Благодаря, Траянче, хубави летни дни!

      Изтриване
  4. Сонче, тъкмо тези дни ми поразмина от преяждането с агнешко по Великден! Изглежда много добре. Поздрави и на малкия дегустатор!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Марта!Най-после и аз имам около мен малко "свежа кръв" и детски забавления!Поздрави!

      Изтриване
  5. И от тези снимки ухае божествено,Соня,много,много вкусно и сочно!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мда, класика, Роси добре че имам гости, та и аз да посготвя нещо !Поздрави!

      Изтриване
  6. Здравей, Соня! Пиша тук за първи път, но отдавна следя блога ти и винаги когато искам да съм напълно сигурна в резултата, избирам рецепта от твоите. Никога не съм оставала разочарована, както и гостите около масата :) Искам да попитам, тъй като живея в чужбина и няма откъде да си купя глинен гювеч, възможно ли е рецептата да се изпълни в обикновена тенджера? Предполагам, че времето за приготвяне най-вече на месото ще се удължи... Предварително благодаря за отговора. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Скарлет! Радвам се, че си ми писала и много благодаря за хубавите думи! Такива коментари ме мотивират да продължавам да пиша :)
      Можеш да използваш стъклен съд с капак(както им казват тук йенска тенджера) или популярния вече "крок пот". Другият вариант е обикновена тава, по-дълбока, която да завиеш с алуминиево фолио. Поздрав и се надявам да съм била полезна!

      Изтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...