Етикети

агнешко (7) аспержи (2) баница (27) без глутен (14) Бетоловото (15) бутер тесто (17) българска традиционна кухня (134) великден (1) гарнитура (29) гост (9) гостуване (1) десерти (193) домашно консервиране (6) дребни сладки (31) дулче де лече (1) есен (32) желирано (29) за празник (103) заек (3) закуски (61) запеканка (9) италианска кухня (34) кайма (22) кайсии (9) картофи (22) карфиол (1) кексчета (21) киноа (2) китайска кухня (8) кифлички (10) кокос (1) кремове (33) крок пот (3) круши (10) лесно (126) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) основни ястия (144) паста (20) патица (2) пилешко (47) пити (18) плодове (71) постно (36) празник (9) предястие (58) пуйка (1) пътешествие (11) риба (21) с мая (25) салата (15) свинско месо (26) сладкиш (86) сос(дип) (1) спанак (26) супа (27) тестени (54) тиква (8) тиквички (17) торта (51) френска кухня (26) хлебопекарна (2) хлебчета (6) череши (8) чиа (2) чийзкейк (13) чия (2) шоколад (29) ябълки (16) ягоди (30) яйца (7) ястия без месо (46) ястия с пилешко филе (34) ястия с телешко месо (13)

търся в този блог

неделя, 19 май 2013 г.

Ягоди, крем с маскарпоне и сметана, стар козунак с коняк - с една дума ТРАЙФЪЛ



Комбинацията е съвсем произволна.В случая според намиращите се в хладилника продукти (включително стар  козунак).Всичко може да бъде заменено с нещо друго - козунакът с кекс или бисквити, маскарпонето с друго сирене, или само сметана, ягодите с други плодове.


 "Трайфъл", това е пак една от чуждите думи,  които се нуждаят от пояснение.

Счита се, че това е един най-добрите десерти в английската кухня.
Според тази статия името му се споменава за пръв път в далечната 1654 година в рецепта, която препоръчва да се отреже резен хляб, да се сложи в чиния и да се напои хубаво с шери.
Задължителни продукти са ароматен алкохол, който напоява основата, разбита сметана и плодове, които се редуват на пластове.



Продукти 
 за около 8 чаши или 1 голяма купа*

  • няколко тънки филийки козунак(кекс)
  • няколко бисквитки "амарето"
  • 50 мл шери(порто) или коняк смесен с малко мляко
  • 250 г маскарпоне
  • 3-4 с.л. пудра захар
  • 400 г сметана
(200 мл течна животинска + 200 г квасена)

  • 2-3 ванилии
  • 1 с.л. коняк за крема
  • 300 г ягоди за желе, може да се заменят с готово ягодово сладко 
  • 300 г  ягоди за крема
  • 300 г ягоди за украса

* снимките с голямата купа не ми се получиха, защото беше вечер, а купата беше студена .Горната снимка е преди да се сложи в хладилника и без ягодите за гарниране  
 Приготвяне


  • на дъното на съда се подреждат филийките козунак и се притискат сн.1
  • напояват с е с избрания алкохол
  • част от ягодите се режат на 3-4 филийки, които се нареждат по стените на съда
  • върху козунака се изсипва ягодовото желе* или пасирано ягодово сладко
  • сметаната, маскарпонето и 3 с.л. захар се разбиват с миксер, прибавят се ванилията и коняка
  • 300 г ягоди се нарязват и се прибавят към сметановия крем
  • част от крема се изсипва върху ягодовото желе
  • отгоре се нареждат бисквитки, отново крем и така до края, може да се поставят и цели плодове
  • оставя се в хладилник да се стегне
  • 300 г ягоди се почистват и се посипват с 1 с.л. захар, оставят се в хладилника
  • преди сервиране десертът се гарнира със захаросаните ягоди

* приготвяне на ягодово желе
ягодите се пасират и претриват през цедка, смесват се с 1 с.л. захар и се поставят на огъня.Готвят се за кратко(3-5 мин) като се разбъркват.След изстиване се слагат върху основата.




18 коментара:

  1. Точно за сезона и точно по мой вкус....

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. мда, Живе се са ягодите!Поздрави!

      Изтриване
  2. Изглежда невероятен Сонче, направо се размечтах...
    Хубава неделя и поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Соня, чудо си сътворила от наличните продукти. Много ми харесва и определено е прекрасен десерт.
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. ОО, благодаря за похвалите, Гергана :)!
      Поздрав!

      Изтриване
  4. Много, много вкусно и свежо!

    ОтговорИзтриване
  5. Сонче, обичам такъв тип сладкиши и с удоволствие ще се възползвам. Толкова е ароматно и лекичко на вкус, че просто няма как да пропусна. Поздрави и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. макар и предизвикана от продуктите в хладилника, рецептата си е класика, опитайте ,Снежи, ще ви допадне!Ще чакам отзиви!

      Изтриване
  6. Е, поне ягодките в момента са превъзходни. аз също съм на ягодова вълна , но ще си направя и такова;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. хаха, та кой не е на ягодова вълна сега, Марта?! :) Това са най-неустоимите пролетни плодове!Поздрав!

      Изтриване
  7. Обичам рецепти с история, Соня,
    твоето предложение е много красиво и ароматно, фино и безспорно вкусно.
    Сърдечни поздрави и хубави майски празници, Диана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Диана!Тя, историята, е дълга и може да се каже още много...Благодаря за хубавите думи, поздрав и на теб!

      Изтриване
  8. Прекрасен десерт, ароматен и красив!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  9. и аз казвам една дума -СЪВЪРШЕНО!
    Чуден десерт ,веднага давам поръчка за една чашка!
    Поздрави и хубава седмица,Сонче!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Мария, много мило, заповядай!

      Изтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...