Етикети

агнешко (7) аспержи (2) баница (27) без глутен (14) Бетоловото (15) бутер тесто (17) българска традиционна кухня (134) великден (1) гарнитура (29) гост (9) гостуване (1) десерти (191) домашно консервиране (6) дребни сладки (31) дулче де лече (1) есен (32) желирано (29) за празник (103) заек (3) закуски (61) запеканка (9) италианска кухня (34) кайма (22) кайсии (8) картофи (22) карфиол (1) кексчета (21) киноа (2) китайска кухня (8) кифлички (10) кокос (1) кремове (33) крок пот (3) круши (10) лесно (125) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) основни ястия (144) паста (20) патица (2) пилешко (47) пити (18) плодове (70) постно (36) празник (9) предястие (58) пуйка (1) пътешествие (11) риба (21) с мая (25) салата (15) свинско месо (26) сладкиш (85) сос(дип) (1) спанак (26) супа (27) тестени (54) тиква (8) тиквички (17) торта (50) френска кухня (26) хлебопекарна (2) хлебчета (6) череши (8) чиа (2) чийзкейк (13) чия (2) шоколад (29) ябълки (16) ягоди (29) яйца (7) ястия без месо (46) ястия с пилешко филе (34) ястия с телешко месо (13)

търся в този блог

сряда, 24 април 2013 г.

Канелони с плънка от спанак и сирене в бешамел

След канелони с кайма предлагам един по-диетичен вариант на канелони със спанак и извара. Най-напред с доматен сос, а сега и с бешамел.
Нямам достатъчно малка тавичка за 2 порции и приготвих ястието в една чиния от дуралекс.

Продукти
за 1-2 порции
  • 4 броя пурички канелони
  • 100 г спанак, почистен
  • 60 г извара
  • 50 г бяло саламурено краве сирене
  • 1 яйце
  • сол
  • черен пипер
  • индийско орехче

бешамел
  •  с.л. масло
  • 1 с.л. брашно
  • 250 мл прясно мляко
  • 50 г меко сирене
  • черен пипер
  • индийско орехче
  • сол
  • кашкавал за поръсване

   Приготвяне
                                                                                                         спаначена плънка

  • спанакът се нарязва и се бланшира за 1 минута(алтернативно се задушава в мазнина), отцежда се и се смесва с изварата, сиренето и яйцето сн.2
  • разбърква се и се овкусява с подправките(може да се пасира до гладкост, но аз не го правя)
  • с получената смес се пълнят канелоните
бешамел
  • в дълбок съд се загрява маслото и в него се запържва брашното
  • прибавя се млякото при непрекъснато разбъркване, намалява се и се вари на слабо до сгъстяване, като се бърка за да не загори
  • добавя се сиренето, нарязано на праченца и се бърка до пълното му усвояване и получаване на еднородна смес сн.1
  • овкусява се със сол и другите подправки
  • на дъното на съда, в които ще се пече ястието се изсипва част от бешамеловия сос сн.3
  • подреждат се канелоните и се заливат с остатъка от соса сн.4
  • покрива се с алуминиево фолио и се пече на 200 С за около 35 минути.
  • маха се фолиото и се поръсва с кашкавал, пече се открито още 10 минути



12 коментара:

  1. Чудни са, Соня!! И аз имам едни, с идеята да ги окомплектовам със спанак и сирене :), но още отлежават в шкафа...
    Поздрави и хубава вечер :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Давай, че ще мине времето на спанака :)

      Изтриване
  2. Чудесни са, Соня!
    Имам останали в една опаковка и ме подсещаш да ги направя :)
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Дани, действай, докато не е станало време за агнешкото :)!

      Изтриване
  3. Соня, много добре изглеждат. И може би заради формата, напомнят ми за баница, ама по италиански. =)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. мда, ама не е толкова мазно :)Поздрави, Гери!

      Изтриване
  4. Сонче, много алетитно изглеждат!
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  5. Много вкусни на вид и съм сигурна, че и на вкус! Чудесна рецепта, Сонче!
    Прекрасен ден! ツ

    ОтговорИзтриване
  6. Хоп, и аз тук! Това е поредната рецепта от великолепната ти колекция, която претворих в моята кухня. Направих канелонките в честна мама, която ще ми гостува за седмица. Спанакът ми дойде малко в повече, но иначе трябваше да оставя замразени 100 грама... Извара не сложих, замених я със сиренце, но изкиснато и съвсем слабо солено (винаги имам такова заради хлапето). Получи се фантастично! Препоръчвам горещо рецептата на всички любители на спанака!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, че споделяш Гуен! Много ме радваш! Пък е и полезно за читателите! Поздрави и очаквам вести за следващите ти кулинарни приключения ;-) !

      Изтриване
  7. Уникално вкусни! Правя ги всяка седмица! :-)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти за споделеното и хубавите думи, Мария и Честит Празник, днес е точно твоят имен ден! Поздрави!

      Изтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...