Етикети

агнешко (7) аспержи (2) баница (27) без глутен (14) Бетоловото (15) бутер тесто (17) българска традиционна кухня (134) великден (1) гарнитура (29) гост (9) гостуване (1) десерти (191) домашно консервиране (6) дребни сладки (31) дулче де лече (1) есен (32) желирано (29) за празник (103) заек (3) закуски (61) запеканка (9) италианска кухня (34) кайма (22) кайсии (8) картофи (22) карфиол (1) кексчета (21) киноа (2) китайска кухня (8) кифлички (10) кокос (1) кремове (33) крок пот (3) круши (10) лесно (125) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) основни ястия (144) паста (20) патица (2) пилешко (47) пити (18) плодове (70) постно (36) празник (9) предястие (58) пуйка (1) пътешествие (11) риба (21) с мая (25) салата (15) свинско месо (26) сладкиш (85) сос(дип) (1) спанак (26) супа (27) тестени (54) тиква (8) тиквички (17) торта (50) френска кухня (26) хлебопекарна (2) хлебчета (6) череши (8) чиа (2) чийзкейк (13) чия (2) шоколад (29) ябълки (16) ягоди (29) яйца (7) ястия без месо (46) ястия с пилешко филе (34) ястия с телешко месо (13)

търся в този блог

събота, 20 април 2013 г.

Канелони с плънка от спанак и сирене в доматен сос


След канелони с кайма предлагам един по-диетичен вариант на канелони със спанак и извара.
Нямам достатъчно малка тавичка за 2 порции и приготвих ястието в една чиния от дуралекс.
Продукти
за 1-2 порции

  • 4 броя пурички канелони
  • 100 г спанак, почистен
  • 60 г извара
  • 50 г бяло саламурено краве сирене
  • 1 яйце
  • сол
  • черен пипер
  • индийско орехче

доматен сос

  • 1 малка глава стар лук
  • 2 с.л. зехтин
  • 3 скилидки чесън
  • 50 мл вино
  • 1 ч.ч. домати на кубчета консервирани
  • черен пипер
  • риган
  • 1 ч.л. захар
  • сол
  • кашкавал за поръсване



 Приготвяне


доматен сос
  • лукът се реже на дребно
  • тиган или друг съд се загрява, изсипва се зехтинът и се прибавя лукът
  • разбърква се и се долива виното
  • задушава се до омекване
  • прибавят се доматите и се вари до леко сгъстяване(не трябва да е много гъсто за да се напоят канелоните, които са сухи,  не варени)
  • овкусява се с подправките
спаначена плънка

  • спанакът се нарязва и се бланшира за 1 минута(алтернативно се задушава в мазнина), отцежда се и се смесва с изварата, сиренето и яйцето
  • разбърква се и се овкусява с подправките(може да се пасира до гладкост, но аз не го правя)
  • с получената смес се пълнят канелоните
  • на дъното на съда, в които ще се пече ястието се изсипва част от червения сос
  • подреждат се канелоните и се заливат с остатъка от соса
  • покрива се с алуминиево фолио и се пече на 200 С за около 35 минути.
  • маха се фолиото и се поръсва с кашкавал, пече се открито още 10 минути



17 коментара:

  1. Изглеждат много апетитни!

    ОтговорИзтриване
  2. Много обичам канелони!Твоите са страхотни и идват в подходящ момент.Тъкмо бях решила да правя и се чудих с какво да ги напълня и да е по различно от обичайната ми плънка!Хубав ден и поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Всичко може да се сложи вътре, а и сосът търпи вариации!Благодаря, Наталия!

      Изтриване
  3. Ах, какво изкушение!
    Много, много, вкусно, Сонче!
    Усмивки и слънчев уикенд! :)

    ОтговорИзтриване
  4. Изглеждат много вкусно,никога не съм правила,а отдавна им се каня.
    Поздрави и хубава събота!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ако обичате пасат, ще ви харесат!Пробвайте! Поздрави, Елджи!

      Изтриване
  5. Обичам канелони :)
    Твоите са чудесни, Соня!
    Поздрави и слънчев уикенд!

    ОтговорИзтриване
  6. Много свежо предложение, Сонче! Вчера готвих нещо подобно с паста, за канелони изобщо не се сетих :) И от тук усещам, че е много вкусно!
    Поздрави и приятна съботна вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ами нали затова пишем, да си споделяме и да се подсещаме!Поздрави, Снежи!

      Изтриване
  7. Соня,чудесни канелони,още повече че са без месо.Аз също ги правя със спанак и сирене, но с бял сос, не съм правила тази комбинация,звучи вкусно, ще опитам.Поздрави и хубав неделен ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Мари, и аз правя с бял сос, това е следващата ми публикация :)Всъщност у нас обичаме различни сосове и аз ги правя в отделни тавички - за мен с бял, за съпруга с доматен!Поздрав!

      Изтриване
  8. Не съм опитвала канелони, но и двете ти рецепти са толкова апетитни, че ще трябва да потърся и да приготвя!
    Хубава неделна вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Винаги има какво да опита човек, ако обичате паста, ще ви харесат!Ще има още един пост , за канелони с бял сос!Поздрав, Тили и спокойна неделна вечер!

      Изтриване
  9. Не бях опитвала канелони до сега. Приготвих ги по тази рецепта, но само с извара вместо с извара и сирене. Станаха много вкусни! Задължително ще повторим. Благодаря! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ви, радвам се , че рецептата ви е харесала! Поздрави!

      Изтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...