Етикети

агнешко (7) баница (27) без глутен (11) Бетоловото (15) бутер тесто (17) българска традиционна кухня (132) гарнитура (27) гост (9) гостуване (1) десерти (186) домашно консервиране (6) дребни сладки (29) дулче де лече (1) есен (32) желирано (28) за празник (102) заек (3) закуски (60) запеканка (9) италианска кухня (34) кайма (22) кайсии (8) картофи (22) карфиол (1) кексчета (21) киноа (2) китайска кухня (8) кифлички (10) кокос (1) кремове (31) крок пот (3) круши (10) лесно (124) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) основни ястия (144) паста (19) патица (2) пилешко (47) пити (17) плодове (70) постно (34) празник (9) предястие (57) пуйка (1) пътешествие (11) риба (21) с мая (23) салата (14) свинско месо (26) сладкиш (84) сос(дип) (1) спанак (26) супа (27) тестени (51) тиква (8) тиквички (17) торта (50) френска кухня (26) хлебчета (6) череши (8) чиа (2) чийзкейк (13) чия (2) шоколад (29) ябълки (15) ягоди (28) яйца (7) ястия без месо (46) ястия с пилешко филе (34) ястия с телешко месо (13)

търся в този блог

неделя, 13 януари 2013 г.

Катми или иначе казано - палачинки с мая, подробно


Много съм слушала и чела за катми, но никага не съм опитвала.За всяко нещо си има първи път.
И тъй като не знаех какво трябва да стане тестото, за което обиикновено пише "по-гъсто от боза", наложи се да направя 2 вида от тези закуски - с по-гъсто и по-рядко тесто.
Тези с по-гъстото тесто станаха по-дебели :


а с по-редкото тесто доста по-тънки и почти като класическите палачинки, без никакви набухватели:


Не знам кои са по-близо до известните родопски катми.И двата вида бяха вкусни и се изядоха.
Дебелите трябва да се пекат по-дълго, но остават мекички и пухкави.
Ето и рецептата, която ползвах, от форума на dir.bg:

Продукти
за 10-12 броя (около 20см)

  • 1 яйце
  • 200 г кисело млко(4,5%)
  • 180 мл вода
  • щипка сол
  • 1 ч.л. захар
  • 1/2 пакет суха  мая (4 г)
  • 200 г брашно*

 Калории - общо 1615 Ккал
заедно със сладкото и меда(500 Ккал)

* добавяйте внимателно, до желаната гъстота, може и по-малко и повече


 Приготвяне

Много бързо и лесно, въпреки, че има мая.

  • Във висок съд се счупва яйцето и се прибавя солта, захарта и млякото
  • Разбива се с блендер за няколко секунди
  • добавя се леко затоплената вода( аз сложих и малко прясно мляко)
  • брашното се пресява и се смесва с маята 
  • бавно, на части брашното се добавя към течността до желаната гъстота("по-гъсто от боза")Аз бих го сравнила със стандартно кексово тесто
  • покрива се и се оставя на топло да втаса - снимките със синята чиния.Получават се мехурчета, а обема се увеличава


  • тиган с дебело дъно или сач се загрява и се намазва с олио еднократно
  • с черпак се изсипва в тигана и се пържи от двете страни
  • с по-гъстото тесто се наложи да го разстилам с лъжица сн.




  • готово е за обръщане, когато се образуват дупчици по цялата повърхност

снимките по-долу са с по-рядкото тесто



  • изваждат се и веднага се мажат с масло - не го пропускайте!
  • сервират се със сирене, сладко или мед, ядки

От коментарите разбрах, че явно не съм единствената,  която не е правила катми. Затова допълвам с връзка към едни други такива "палачинки" , които съм правила

Американски палачинки маскирани като МАРУДНИЦИ




19 коментара:

  1. Сонче, родопските катми са по дебелите и се мажат с масло обикновено.Но обикновено са със сода катмите не с мая.
    Твоите и двата вида са страхотни и много апетитни.
    Ще пробвам и с мая ,много ми допадна рецептата.
    Прегръдки и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Зиче, на теб се доверявам за това как трябва да изглеждат родопските катми!А за маята, така четох, почти навсякъде, аз имам и една стара "Българска национална кухня?", но всеки си пише каквото си иска.А пък аз като не съм опитвала, пробвам .Тънките ми харесаха повече, но не са много по-различни от класическите.Поздрави!

      Изтриване
  2. Много апетитно изглеждат,катмите!
    Не се й съмнявам ,че са и страшно вкусни!
    Варианта с кисело мляко е нов за мен.
    Поздрави и хубава вечер,Сонче!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Мира!Хубава нова седмица ти желая!

      Изтриване
  3. Страхотно предложение за закуска,не съм опитвала катми с мая!
    поздрави и хубава нова седмица,Соня!

    ОтговорИзтриване
  4. Аз пък не съм правила катми и сега като гледам тези снимки ми се прииска! Соня, чудесни са, браво! Поздрави, Михаела!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. За всяко нещо си има първи път, както казах по-горе, Мария, Михаела:)В голямата книга "българска национална кухня", кото е от соц времената и затова не гарантирам за нейната достоверност като традиция, но рецептите са доста точни, пише, че със сода се казват "Марудници":)Поздрави!

      Изтриване
  5. За мен от по тъничките Сонче, баба ми така ги правеше:)
    На огнището със сача и всички дечица клекнали като гъбки покрай нея и чакат поредната изпечена катма:))*
    Много весело и празнично беше печенето на катми в детството ми.А сега с тези тефлонови тигани….палачинки се правят по всяко време:)
    Прегръдка с усмивка:)

    ОтговорИзтриване
  6. Чудесни са станали! аз ги правя с прясно мляко, но ще пробвам и тези!

    ОтговорИзтриване
  7. Сонче,
    за мен тази, от третата снимка с малиновото /ако не се лъжа /сладко, моля!
    Чудесни са станали твоите и аз ги харесвам по-тънички, но и от другите не отказвам:) -
    много обичам типа палачинки във всякакъв вариант.
    Сърдечни поздрави и хубава нова седмица, Диана

    ОтговорИзтриване
  8. Сонче, много слънчеви снимки! Подсещаш ме, че скоро не съм правила катми. А при теб са толкова апетитни, че направо усетих аромата на масло и мед :) Поздрави и приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
  9. Много апетитни катми! Изглеждат страхотно!
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  10. С мая не съм правила никога,Соня,много пухкави и мекички изглеждат твоите катми!
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  11. Аз пък правих веднъж и не останах очарована.. това с киселото мляко нещо не ми беше по вкуса, но пък като яде човек навън катми, да си оближе пръстите направо. Аз обаче ги правих 50/50 прясно и кисело мляко.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ви за интереса към катмите, дами! И за мен беше за първи път, так че , който не е правил, да опита.Но аз май предпочитам класически палачинки:)!Поздрави Лучиа, Роси, Тили, Снежи, Диана, Дани !

      Изтриване
  12. Аз от години предпочитам да правя катми, а не палачинки, защото ми идват по икономични. Така съм се специализирала, че свекърва ми (от която научих рецептата) призна че съм по добра майсторка от нея. Ето и моята рецепта: първо разтварям пакетче жива мая в купичка топла вода с една лъжица захар и лъжица брашно, за да шупне по бързо. През това време разбивам две яйца , доливам топла вода - около 2-2,5литра и прибавям 1ч.л.сол.Ако маята ми е прясна вече е удвоила обема си и я изсипвам при топлата вода. Пресявам брашното направо отгоре и бъркам до нужната гъстота - като боза. Докато си върша домакинските задължения сместа втасва, разбърквам да поспадне и така 2-3 пъти.Втасва- бъркам, втасва- бъркам..... Стават по сполучливи. Подмазвам тиганчето с напоена салфетка в мазнина, печа, обръщам и после намазвам с олио. По меки стават с олио, защото ако са намазани с масло като изстинат катмичките маслото се стяга и стоят твърди и сухи. Ако някой иска да опита моя профил - да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ви, че споделихте!Ще опитам и този вариант, и за читатаелите е полезна информация!Поздрави!

      Изтриване
  13. saglasna sam s Anonimen , pravia gi po sashtia na4in s tazi razlika 4e podmazvam tigana samo vednaj i posle kato obarna katmata s raztopen margarin.Niakoi pat zavisi dali razpolagam edno kam edno slagam priasno mliako i voda .RECEPTA za rodopski katmi --- by4ka maia se razmiva v 200gr. voda i se pribavia kam kofi4ka kiselo mleko -kolkoto po vkisnato po dobre .1 4aena laji4ka sol 2-3 qica se razbivat i se izsipvat v smestta , dobavia se 500 gr. brashnoi se barka do poly4avane na gasta kasha. Ostavia se da po4ine okolo 30 min.sled koeto se pribavia 1 4aena lajica soda raztvorena v 1 kafeena 4asha voda i niakolko kapki ocet da shypne sodata .Otnovo se razbarkva kashata.Sa4a ili tigana senagoresht
    iava , namazva se s maznina i se izsipva po 1 4erpak ,Da vi e sladko

    ОтговорИзтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...