Етикети

агнешко (7) баница (27) без глутен (11) Бетоловото (15) бутер тесто (17) българска традиционна кухня (132) гарнитура (27) гост (9) гостуване (1) десерти (186) домашно консервиране (6) дребни сладки (29) дулче де лече (1) есен (32) желирано (28) за празник (102) заек (3) закуски (60) запеканка (9) италианска кухня (34) кайма (22) кайсии (8) картофи (22) карфиол (1) кексчета (21) киноа (2) китайска кухня (8) кифлички (10) кокос (1) кремове (31) крок пот (3) круши (10) лесно (124) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) основни ястия (144) паста (19) патица (2) пилешко (47) пити (17) плодове (70) постно (34) празник (9) предястие (57) пуйка (1) пътешествие (11) риба (21) с мая (23) салата (14) свинско месо (26) сладкиш (84) сос(дип) (1) спанак (26) супа (27) тестени (51) тиква (8) тиквички (17) торта (50) френска кухня (26) хлебчета (6) череши (8) чиа (2) чийзкейк (13) чия (2) шоколад (29) ябълки (15) ягоди (28) яйца (7) ястия без месо (46) ястия с пилешко филе (34) ястия с телешко месо (13)

търся в този блог

петък, 30 март 2012 г.

Планинска пролет (традициите са живи - боб и домати с праз)

Май дойде времето да ви запозная с моето любимо кътче в Пирин! Това е снимка от лятото на 2011г.

 
Обикновено прекарвам цялото лято там , а зимата ходя 2-3 пъти месечно, но тази зима снегът и ангажиментите на съпруга ми бяха толкова много , че не успяхме да отидем.За малко да изпусна и минзухарите, но успях:)!


 Цялата голяма поляна пред вилата е ''посиняла'' !


 Върбите вече са напъпили!


 Но на някои места из двора все още има ''спомен'' за големия сняг - бил е над 1,5 м дебел!


Но пролетта  е вече тук! Кокичетата са почти прецъфтяли и вече се появяват другугите пролетни цветенца!




Пъстървите в езерото са оцеляли през дългата зима, но не се явиха за да ги снимам, остава за друг път:).


И още малко сини минзухари, толкова са нежни и красиви, не ми се тръгваше обратно!


А това е гледката ( Стъпалата) от терасата, на която нямах време да се наслаждавам този път!

(снимано е срещу слънцето)
и още малко Пирин откъм нашето място.



Надявам се, че съм успяла да ви покажа поне малко от красотата на Бетоловото, мое любимо място.:) 


И заради това, че блогът е кулинарен - традиционно ястие,  разложки боб със салата от домати с праз  и сирене!


 
 Рецептата е в рубриката  ''Как се прави''.


А  тези , на които им е интересно могат да посетят  фейсбук страницата на Хотел Шатев и сайта.







Кексчета (мъфини) с моркови, ябълки и мед

Много рецепти за сладкиши с моркови има из мрежата.Реших и аз да сглобя една и да се пробвам.


 Кексчетата станаха много вкусни , меки и сочни.Комбинацията на моркови и ябълки ги прави сочни, а стафидите и орехите обогатяват вкуса.Портокаловият сок допринася за аромата на кексчетата.Може би трябва се казват мъфини:), тъй като технологията за приготвяне е характерната за мъфините - смесване на сухите и течните съставки поотделно.
Използвала съм силиконовите формички за кексчета и кофички за крем карамел.

Продукти

за 12 броя

  • 120 г моркови, настъргани
  • 150 г ябълка, настъргана
  • 2 яйца
  • 60 мл мляко
  • 50 мл олио
  • 3 с.л. мед
  • 1-2 с.л. портокалов сок
  • 1 с.л. коняк
  • 125 г захар
  • 275 г брашно
  • 2 ч.л. бакпулвер
  • 50 г орехи
  • 50 г стафиди
покритието е сирене крема , разбито със захар и портокалови корички

Калории - общо  3030Ккал .
Калции: 634.1 мг
Протеини: 74.5 г
Въглехидрати: 450.865 г
Животински мазнини: 34.1 г
Растителни мазнини: 69.1 г

 на 1 порция  253 Ккал

 Приготвяне

  • яйцата се разбиват леко с тел, колкото добре да се смесят белтъците с жълтъците
  • добавят се олиото, морковите, ябълката,  портокаловия сок, меда  и коняка.
  • отделно се  разбъркват  всички сухи съставки.- захар, брашно , бакпулвер, орехи, стафиди
  • Смесват се бързо с яйцата и   тестото се разпределя във формичките.Силиконовите не се мажат с нищо, а в тези за крем карамел се слагат хартиени чашки за кексчета, които се намазняват. 
  • пече се  в предварително загрята фурна на 180 С  с вентилатор за 25 -30 минути.Проверява се с клечка!


Разбира се, може да се изпече  под формата на цял кекс. 

сряда, 28 март 2012 г.

Питки с картофи и мед

Последните дни на няколко места видях видях тесто с картофи.Да споделя и аз моя  опит с такова тесто.



Правих тези питки преди няколко седмици и бяха много вкусни, но унесена в търсенето на рецептата за перфектния козунак не съм публикувала.:)
А питките заслужават внимание защото са много ароматни и меки и запазват свежестта си за няколко дни. Макар че, естествено са най-вкусни токущо извадени от фурната:).



Рецептата е адаптирана от тук, където са наречени ''симиди''.

Продукти

24 малки питки
тава 30 см

  • 300 г брашно
  • 7 г суха мая
  • 100 мл отвара от картофи
  • 2 варени картофа -средни
  • 1 ч.л. захар
  • 2 с.л. прясно мляко
  • 2 с.л. мед
  • 2 с.л. олио
  • 1 ч.л. сол
1 яйце - само за намазване
Kилокалории: 1731 общо
Калции: 325 мг
Протеини: 52.6 г
Въглехидрати: 284.98 г
Животински мазнини: 19.05 г
Растителни мазнини: 23.3 г
на 1 порция  86 Ккал

Приготвяне

  •  Маята се разтваря в отварата от варенето на картофите заедно със захарта и малко брашно.
  •  Оставя се на топло за 5-10 минути.
  •  Прибавя се брашното, смачканите картофи, прясното мляко, медът и солта.
  •  Меси се 5-7 минути, като накрая се прибавя и олиото.
  •  Омесва се гладко и еластично тесто, което се оформя на топка.
  •  Поставя се в намаслена купа и се намазва отгоре с олио.
  •  Купата се покрива със "свежо" фолио и се оставя за 1 час да втаса на топло.( аз слагам в предварително загрята на 50 С фурна, така става за окоо 30 минути)
  •  Втасалото тесто се прехвърля върху набрашнена повърхност и се обработва още 3-4 минути.
  •  Разделя се на малки топчета около 24 броя  ( може и по-големи)
  •  Нареждат се на разстояние в една голяма 30 см   намаслена с олио тава.
  •  Покриват се и се оставят да втасат 1 час.( също във фурната за по-бързо)  
  •  Питките се пекат 7-8 минути на 230 С.
  •  Изваждат се и се намазват с разбито яйце.
  •  Температурата на фурната се намалява до 200 С и  се пекат още 8 минути.

понеделник, 26 март 2012 г.

Празнична питка (пита)



 
Това е питката, която направих за Благовещение.

Продукти 

 за тава 26 см
порции - 10

тесто
  • 500 г брашно
  • 200 мл прясно мляко
  • 2 яйца + 1 белтък
  • 7 г суха мая
  • 1 с.л. захар
  • 1ч.л. сол
  • 1с.л. лимонов сок (оцет)
  • 2 с.л. зехтин
  • 1ч.ч.настърган кашкавал
пълнеж
  • 100 г масло
  • 100 г сирене
  • 100 г кашкавал                                              Килокалории общо 3966 Ккал
                                                                                   Калций 1723 мг
за намазване                                                             Протеини 155 г                
  • 1 жълтък                                                          Въглехидрати 389 г
  • 2 с.л.пр.мляко                                                 Животински мазнини 173 г            сусам                                                                Растителни мазнини 25 г
                                                                                   за 1 порция - 397 Ккал

 Приготвяне


  • маята се разтваря в затопленото мляко заедно със захарта и малко брашно и се оставя на топло да втаса
  • брашното се пресява и се смесва със солта
  • яйцата се разбиват и към тях се прибавят  останалото топло мляко, кипналата мая , лимоновия сок и мазнината( 2 с.л.)
  • прави се кладенче от брашното и се изсипва течността
  • замесва се меко тесто
( аз слагам всичко в миксера и го пускам да върти за 5 минути, после проверявам и и пускам за още 4-5 минути)
  •  прибавя се настъргания кашкавал и се размесва докато се разпредели равномерно
  • тестото се поставя в намаслена купа, покрито с кърпа, на топло да втасва до удвояване на обема
  • втасалото тесто се изважда на набрашнен плот и се разделя на 2 равни части
(получава се около 1 кг сурово тесто)
  • всяка от двете части се разделя още на 3 или 4 топки
  • разточват се кори, които се мажат с разтопеното масло и се слагат една върху друга по 3 или 4
  • вурху последната кора се наръсва с кашкавал и сирене
  • навива се на руло и леко се разтегля
( получават се 2 рула с 3 или 4 пласта, според това колко кори са разточени)
  • рулата се нарязват всяко на 10 части, по 8 триъгълника,  а крайщата се отделят
  • получените 4 розички от крайщата на рулата се поставят в средата на тавата за печене
  • след това се редят 8  от триъгълните части с отреза нагоре( охлювидната част е отгоре)
  • накрая,  от най-външната страна се редят 8 триъгълника
  • питката се оставя да втасва на топло до удвояване
( във фурна , заграята на 50 С отнема около 30 минути)
  • намазва се с жълтъка, разбит с прясно мляко и се поръсва със семена
  • пече се на 185 С за 25 - 30 минути
  • изважда се , напръсква се с вода и се покрива с кърпа
  • (може да се намаже с масло, ако няма семена)

събота, 24 март 2012 г.

Честит празник на всички жени и майки , днес е Благовещение(Благовец)

На  25 март всяка година християните отбелязват празника наречен Благовещение.Този ден, 9 месеца преди раждането на Христос, е празник за всички християни - православни, католици.. 
Празнувайки, църквата ни  спомня деня, в който при Дева Мария, майката на Исус Христос, идва пратеният от Бог Арахангел Гавраил. Той  носи  Благата вест, че на нея, Мириам (Мария) й е отредено да носи в утробата си Божия син, който ще спаси човечеството.
"Радвай се, Благодатна, Господ е с Тебе! Благословена си ти между жените!" - това са думите, с които според Евангелието на Лука, Гавраил е приветствал бъдещата майка.


Благовещение е празник на надеждата и вярата в доброто.

 Благословени са всички жени  и майки!

Определено, най-щастливият ден в моя живот е денят, в който разбрах , че съм бременна с първото си дете! Това е неописуемо чувство - на радост, възторг, ликуване. Дори не ми остана време да се замисля дали се страхувам дали и как ще се справя, това беше много по-късно.Тази радост  се повтори още 2 пъти, така че се считам за благословена и съм благодарна!

На Благовещение почитат жените и майките защото Дева Мария е тяхна закрилница.

 Поздравявам всички жени с този светъл празник 

 и им желая да бъдат

 красиви и нежни,  усмихнати и вдъхновени, 

  с любов и щастие дарени!

Това са снимки от град Назарет,   където е живяла Дева Мария с отреденият й съпруг Йосиф.   Арахангел Гавраил е съобщил при едно изворче Благата вест на Мария, че ще зачене син Божиий .На мястото сега е изграден православен храм. Снимките са на този храм отвън  и отвътре, с изворчето . 



Икона изобразяваща срещата на Дева Мария с Арахангел Гавраил в същия храм.



Фотосите са от наше пътуване по Светите места, свързани с живота и страданията на Исус Христос, което направихме  през ноември 2007г.. През следващите дни ще покажа още снимки от това поклонение.
Да ви почерпя  и с празничната питка, която направих днес за здраве .




петък, 23 март 2012 г.

Първият ми Козунак

Ще започна с това , че много обичам козунак.Не съм правила до сега заради месенето.Но, откакто си купих  за Коледа големия миксер, който меси сам, чаках с нетърпение момента, в който ще направя Козунак.



 Направих, и не само един, а даже и малки козуначета и беше ароматно, вкусно, добре изпечено и на конци! Какво друго може да искаш от един Козунак?!За малките козуначета идеята е на Зори, за което много й благодаря!



 Споделям моя опит за да кажа, на тези които не са опитвали, опитайте да направите домашен козунак, не е толкова трудно, ако имате някаква машина(хлебопекарна или миксер) за месенето.

Продукти
 за 6 малки и един голям(22 см)

  • 400 г брашно
  • 7 г суха мая
  • 120 мл прясно мляко
  • 120 г захар
  • 50 мл олио
  • 30 г масло
  • 1 с.л. кисело мляко
  • 2 яйца, единият жълтък е за намазване
  • лимонова кора на 1 лимон
  • ванилия 1 капсула 
  • 1с.л. коняк
  • 1/3 капсула ромова есенция
  • 1/4 ч.л. сол
  • 50 г стафиди 
  • мазнина за оформяне
  • захар за поръсване
  • бадеми за поръсване 

Калории - 
общо 3095 Ккал 


на 1 порция  
при 24 - 120 Ккал





 
 
Приготвяне

  • маята се разтваря в топлото мляко
  • добавя се 1 с.л. захар и 1/2 ч.ч. от определеното брашно
  • оставя се да втаса на топло докато ''шупне'' - 15-20 мин.
  • стафидите се накисват в топла вода
  • яйцата се разбиват със захарта до пълното й разтваряне
  • прибавят се  ванилята, настърганата на фино ренде лимонова кора, коняка, ромовата есенция, солта, киселото мляко - разбърква се и се смесва с набъбналия квас(сместа с маята)
  • прибавя се брашното и се оставя на машината да го омеси
  • получава се много меко тесто, което се поставя в намаслена купа, покрито с кърпа , да втасва
  • втасва на топло до удвояване на обема, токова колкото е необходимо
  • премесва се и се добавя олиото и разтопеното масло
  • омесва се добре 
  • стафидите се отцеждат и се наръсват с малко брашно, слагат се в тестото
Тук вече как ще се оформи зависи от това в какъв съд ще се пече козунакът.
Аз го разделих   на 2 равни части( беше 1 кг тесто) и едната беше за по-големия козунак, а другата разделих на 6 части.
Частта, определена за цял козунак разделих на 3 , направих 3 фитила и ги сплетох.Поставих в силиконова форма за кекс - 22 см.
Всяка от останалите части разтеглих на фитил и вързах на възел.Поставих в намаслени и набрашнени формички за крем карамел.
Така приготвеният в съд(ове) за печене козунак се оставя покрит да втасва на топло за поне 30 минути.
Намазва се с разбитият с малко олио и ч лъжица мляко жълтък и се посипва със захар и бадеми.
Пече се на 180 С с вентилатор за 20-25 минути.Малките се изпичат малко по-бързо.
още снимки 

сряда, 21 март 2012 г.

Пиле с огнен шоколад и плодове

Невероятна комбинация, която не бях опитвала и която се оказа изключително вкусна!



Съчетанието на сладко и солено и леко кисело, заедно с леко люто е просто  неописуемо!
Използвах от тук от там, но най-вече ме запали идеята на Марияна от този блог.
Естествено има мои добавки и модификации.



Продукти
за 2 порции

  • 400 г пилешко филе
  • 1 портокал
  • лимон
  • черен пипер, сол
  • 1 манго или друг подходящ плод
  • ( праскови, кайсии, ябълки, ананас)
  • 50 г шоколад, черен
  • 30 г масло
  • 1 филия хляб
  • 3-4 бадема или лешници
  • лют червен пипер на върха на малка лъжичка

 Калории - общо
Kилокалории: 1109 .
Калции: 88.2 мг
Протеини: 94.1 г
Въглехидрати: 48.5 г
Животински мазнини: 46.75 г
Растителни мазнини: 13.1 г

на 1 порция 555 Ккал








    Приготвяне


  • месото се разрязва, така че да се получи по-голямо парче и леко се изтънява
  • маринова се за 30 минути или повече в прясно изцедени портокалов и лимонов сок
  • приготвя се за печене като се посолява със сол и черен пипер
  • мангото се нарязва на тънки парчета и се нарежда върху месото
  • завива се на руло, което се поставя в тавичката със прихлупената част надолу
  • залива се с остатъка от цитрусовия сос (маринатата)
  • пече се на 180 С с вентилатор ( 190 с без вентилатор)  за 20 минути
през това време се приготвя шоколадовото покритие
  • шоколадът се разтопява заедно с маслото
  • лютивият пипер се прибавя към шоколадовата смес
  • филята хляб се запича(тостер) и се раздробява на дребни трохи
  • отделя се малка част от шоколада(1/3), а останалата се смесва с трохите
  • шоколадовите трохи се намазват върху запечените пилешки рула
  • отгоре се поръсва с начукани(нарязани на едро) ядки
  • пече се още 10 минути на същата температура
Сервира се като се полива с останалия шоколад,  с парченца от използваните при готвенето плодове и гарнитура по избор - ориз със стафиди и бадеми.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...