Етикети

авокадо (3) агнешко (8) американска кухня (61) аспержи (3) бадеми (1) банани (1) баница (30) без глутен (28) Бетоловото (15) боровинки (1) броколи (4) бутер тесто (22) българска традиционна кухня (147) великден (3) гарнитура (31) гост (9) гостуване (1) гъби (2) десерт (1) десерти (224) домашно консервиране (6) дребни сладки (37) дулче де лече (3) есен (32) желирано (40) за празник (124) заек (5) закуски (68) запеканка (10) италианска кухня (35) кайма (25) кайсии (9) карамел (2) картофи (22) карфиол (1) кекс (1) кексчета (27) киноа (3) китайска кухня (8) кифлички (13) козунак (11) кокос (11) кремове (42) крок пот (11) круши (10) лесно (137) лимон (1) лимони (1) манго (1) мед (1) меню (1) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) овес (1) основни ястия (158) паста (21) патица (4) пилешко (51) пити (19) плодове (77) постно (39) праз (12) празник (11) предястие (65) пуйка (1) пътешествие (11) риба (24) рикота (2) с мая (28) салата (15) свинско месо (34) сладкиш (103) сладолед (1) сос(дип) (1) спанак (31) супа (32) суфле (1) тайландска кухня (1) тестени (64) тиква (9) тиквички (19) торта (64) френска кухня (34) хлебопекарна (6) хлебчета (7) череши (11) чиа (3) чийзкейк (24) чия (2) шкембе (1) шоколад (42) ябълки (17) ягоди (33) яйца (7) ястия без месо (47) ястия с пилешко филе (36) ястия с телешко месо (16)

търся в този блог

понеделник, 22 октомври 2012 г.

Много лесна и вкусна торта троен шоколадов мус - стъпка по стъпка



Нещо много нежно, топящо се в устата, подходящо за  любители на шоколад.
 
Тортата беше направена за годишнината от сватбата ни с моя съпруг.


 Чела бях отдавна за тази торта в блога  "Аз готвя", но ми се стори трудно, пък и двамата със съпруга ми не сме шокохолици.Не че не обичам шоколад....Така бях забравила за тази торта, докато Васето не ме предизвика, че е направила такава торта и била много ефектна, вкусна и ии подходяща за моя блог. Васето е сестрата на моя съпруг, която е превъзходен кулинар, но не мога да я навия да започне да пише.

 

Така се захванах с троен шоколадов мус.Всъщност, като се замисля това си е по-скоро парфе, ама нейсе, вече съм го нарекла мус в заглавието!Оказа се изключително лесно и приятно, тъй като резултатът е повече от удовлетворяващ! По-скоро зашеметяващ!
Количествата на продуктите са различни от оригинала, който е испански.Особено намалих белия шоколад защото не го обичам.



Продукти 
за форма 22 см
основа
  • 140 г бисквити - моите бяха Закуска какаови
  • 50 г стопено масло(маргарин 80%)
  • 1-2 с.л. пудра захар
  • 50 г белени и запечени бадеми(лешници)
за шоколадовите мусове
  • 600 мл течна сметана с животински произход (неподсладена)
  • 300 мл прясно мляко 3,6%масленост
  • 6 с.л. захар
  • 3 пакетчета желатин
  • 125 г черен шоколад - 70% какао
  • 125 г млечен шокоалад
  • 100 г бял шоколад
  • 1 ванилия за белия шоколадов мус



 представям подробно, за да се убедят и скептиците, че е лесно
 

Приготвяне

за основата
  • бадемите се запичат в микровълновата - 1мин и 30 сек на 800 вата( върху хартия за печене)
    • слагат се в блендер и се смилат на брашно, отделят се в дълбока купа
    • бисквитите се начупват, поставят се в блендера и се смилат, смесват се със смлените бадеми  сн.1,2
    • маслото се стопява в МВ* - 30 сек на 800 вата и се прибавя към бисквитите и бадемите и захарта
    бърка се и се долива малко прясно мляко, ако е необходимо - 2-3 с.л., докато се получи смес като тесто сн.3
    • получената смес се разстила на дъното на форма с откопчаващ се пръстен, като се заглажда с шпакла сн.4
  • оставя се в хладилника за да изстине


за шоколадовите мусове
  • в голяма купа се смесват млякото и сметаната
  • поставя се в МВ и се загрява за 2 мин. като се разбърква от време на време
  • отделя се 1/3 от млечната смес (300 мл)
  • желатинът( 1 пак) се залива с 50 мл студена вода и се оставя за 5 мин. да набъбне
  • черният шоколад се начупва на парченца и се слага в купичка
  • поставя се в МВ НА СЛАБО ( например на размразяване) за около 3 мин. като от време на време се разбърква до пълното разтопяване на шоколада
  • набъбналият желатин се загрява в МВ за 30 сек., разбърква се до пълното му разтваряне
  • изсипва се желатинът към 1/3 от затоплената млечна смес, разбърква се
  • прибавя се по малко от топлата млечна смес към топлия шоколад като се бърка непрекъснато с шпакла до пълното смесване сн.5
  • полученият мус се прецежда и се налива във формата
  • прибира се в хладилник за час или във фризер за 10 мин. докато стегне напълно
  • всичко се повтаря още два пъти за млечния и белия шоколад сн.6,7
  • след всеки пласт се изчаква до пълното му стягане, за да не се смесят сн.8,9


оставя се в хладилника за 1 нощ за да стегне

може да се поръси с какао или настърган  шоколад



*МВ - микровълнова печка

53 коментара:

  1. Сонче,
    изглежда умопомрачително, а само като прочета мус и шоколад и съм готова на бегом да дойда да си взема поне трохичка от тази торта;)
    Прекрасни снимки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Марта!Похвалите ти ме изпълват с радост и правят деня ми хубав!Поздрави!

      Изтриване
  2. Сонче, разкошна торта, остави ме без дъх. Има ли шоколад без съмнение ще е чудесна.
    Поздрави от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мда, наистина се получи добре, препоръчвам я горещо!Благодаря ти Елена!

      Изтриване
  3. Hayırlı akşamlar, ellerinize, emeğinize sağlık.Çok leziz ve iştah açıcı görünüyor.

    SAYGILAR.

    ОтговорИзтриване
  4. Соня, направила си торта за чудо и за приказ! Представям си как се топи в устата :)
    Чудесна комбинация от цветове и вкусове!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Тилия, наистина беше много вкусна!Поздрави и хубава седмица!

      Изтриване
  5. Най-първо искам да ти пожелая все така хармоничен брак с много топлина и обич в сърцата,Соня!А тортата е приказна!Много ми допада и отдавна съм й хвърлила око и аз!
    Също не съм фен на белия шоколад,освен употребен умерено в десерти.
    С пожелание за хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Роси!Не само за поздравленията, а и за цялата подкрепа, която получавам от теб!Нека твоите пожелания се върнат умножени при теб!
      А за вкусовете ни, явно са доста сходни :) и за обърнатите плодови сладкиши и за чийзкейка и за белия шоколад!Още веднъж благодаря за всичко, радвам се, че те познавам, макар и виртуално!
      А, между другото, не мога да следя твоя блог, макар, че съм се записала за следене?!Знаеш ли нещо за причината?
      Поздрави и топла прегръдка!

      Изтриване
  6. И аз съм я правила-страхотна е тази торта.И твоята Сонче изглежда прекрасна!
    Хубав ден ти желая и да сте живи и здрави!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  7. Izvinjavam se kolko e tva 3 paketcheta jelatin v gram.mersi

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз използвам пакетчета по 7 грама едното и на тях пише, че са 500 мл течност.

      Изтриване
  8. Чудна е станала тортата,Соня!
    Сигурна съм ,че е неустоима и на вкус,поздравления!
    Хубав ден ти желая!

    ОтговорИзтриване
  9. За хубав празник -хубава торта ! Направо разкошна , а вие да сте живи и здрави още дълги години заедно !
    С прегръдка ,Сонче и хубава есенна вечер !

    ОтговорИзтриване
  10. Леле, каква красота, а и много вкусно!
    Страхотна рецепта Сонче, ще се възползвам от нея!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  11. Сонче, чудна е тортичката ,пък и за хубав повод направена!Живи и здрави да сте!
    На мен ми се видя много трудоемка ама щом казваш ,че е лесна ,някой ден ще пробвам.
    Прегръдки и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  12. Соня, честита годишнина! Бъдете живи и здрави, обичайте се и се радвайте все така един на друг! Тортата ти се е получила страхотно. Радвам се, че си се спряла на нея. Нямам смелостта да използвам МВ за разтопяване на шоколад, но наистина пести време.

    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  13. благодаря за поздравленията и пожеланията, Мира, Ваня, Кате, Здравче, а на Таня благодаря и за рецептата!Хубава сряда на всички!

    ОтговорИзтриване
  14. Ооо, нямаш представа колко ме зарадва!
    С приятеля ми правим скромната една годинка този уикенд и ми се искаше да спретна нещо шоколадово, защото обожаваме и двамата. Мислех да е тортичка, но май ще пробвам този мус в сърцевидни формички за мъфини :)
    Супер на място ми дойде тази рецепта, благодаря ти :)

    Пожелавам ти много късмет и щастие!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Чудесно ще стане ,може и без подложката тогава, само с парфетата.Виждала съм го на много места.Поздрави!

      Изтриване
  15. Записах си рецептата.....Усещам как мъжо ще го излапа на един път xixixixixixi
    Поздари и благодарско за рецептата ;)

    ОтговорИзтриване
  16. Чудесна торта за прекрасен повод! Още веднъж честит празник от мен и още дълги години щастлив семеен живот!
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  17. Честит празник! Дълги, дълги щастливи години заедно...а с такъв кулинарен талант като вашия, мъжът ви няма особен избор, освен да се влюбва във вас с всяко ново ястие и всяка лъжица!
    Пробвах рецептата - получи се точно както изглежда и при вас, а доказателство колко е вкусна - няколко часа след като стегна, вече я нямаше!
    Благодаря, стискам палци за бъдещите ви кулинарни подвизи!

    ОтговорИзтриване
  18. Благодаря ти Анна! Твоите думи ме зарадваха безкрайно!Няма какво повече да желае един кулинар, освен празни чинии и доволните усмивки на тези, за които готви!А за блогърът кулинар особено важни са отзивите на читателите!Ти ме правиш щастлива и изпълнена с удовлетворение ! Благодаря, че си се доверила на рецепта от моя блог и че споделяш за резултата! Поздрави и хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  19. И аз направих тортата. Много лесна за изпълнение и много вкусна. Имам само два въпроса. Може ли животинската сметана да се замени с растителна , и в началото в продуктите са изброени 6 лъжици захар , които не е указано къде се слагат. Предварително благодаря! Иначе и без захарта стана много вкусна.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Ели, 6 те лъжици са по 2 за трите вида парфе(мус).Наистина не съм написала, но е малко по желание и на вкус.Така, че може и с по-малко или както казваш без тях!:).Радвам се, че рецептата ви е допаднала!Поздрави!

      Изтриване
    2. С какъв диаметър е формата,която ползвате?

      Изтриване
    3. 22 см, пише винаги точно под думата "продукти"!Успех, ще чакам коментарите!

      Изтриване
  20. Здравейте! Направих тортата днес, ползвах форма 26 см.Сложих по 7 грама желатин, но определено леко се тресе. Въпроса ми е кой желатин ползвате? Аз ползвах на Биосепт, който е по 10 грама.Имах и още едно затруднение - да я преместя от формата в тортена чиния.Иначе на вкус е невероятна и никак не е сложна. Може би трябва да увелича с по 1 грам желатина, как мислите? И още един въпрос, дали не може да се замени животинската сметана с растителна? Благодаря за рецептата.:)

    ОтговорИзтриване
  21. Здравейте, благодаря ви за доверието и за споделеното!Радвам, се че тортата ви е допаднала.Втвърдяването зависи :
    1 от желатина - на опаковката пише за какво количество течност е.Аз ползвам Д-р Йоткер от 7 г
    2 от маслеността на млечните продукти и шоколада, колкото повече, толкова по-добре - сметаната е поне 30 %, млякото е 3,6 %
    3 пълното стягане се достига след поне 12 часа в хладилник
    Дано да съм била полезна.Поздрав!

    ОтговорИзтриване
  22. Може ли да ми кажете марката на животинската сметана :) Благодаря

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, ползвам сметана от Била и Лидъл.На опаковките има нарисувана крава. в Била - Panna da cucina i Neouburger. В lidl -Pilos, за последната има спор дали е наистина животинска, но аз я харесвам,Ако ви се дават пари - Президент.Поздрави!

      Изтриване
  23. Извинявай за глупавият въпрос, но много ми допадна тортата и съм решила да я направя, само че, нещо не разбрах за сметаната: Пише :600 мл течна сметана с животински произход (неподсладена) - това неподсладена означава ли, че е сметана за сладкиши (за торти) или е готварска сметана?

    ОтговорИзтриване
  24. Здравейте Илиана, добре дошла! В по-горния отговор съм описала сметаната, която ползвам.Подчертала съм неподсладена за да се знае за количеството захар, което трябва да се използва.Може да използвате подсладена сладкарска сметана и да намалите захарта от рецептата.Прочетете коментарите и за маслеността на продуктите. Поздрав и ви желая успех! Ще се радвам да споделите отзиви от резултата!

    ОтговорИзтриване
  25. Благодаря! Непременно ще споделя резултата!

    ОтговорИзтриване
  26. Здравей Соня. само да вметна, че такова красиво и вкусно изкушение се получи.....всички си облизаха пръстите. Благодаря за вкусното изкушение което си споделила!

    ОтговорИзтриване
  27. Тортата е пожествена ! Всички много я харесаха !

    ОтговорИзтриване
  28. Тортата е божествена ! Всички много я харесаха !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не можете да си представите колко ме радват вашите коментари , Илиана, Габриела! Доволна съм, че тортата ви е харесала и сте зарадвали и своите близки! Благодаря ви за споделеното! Поздрави и да ви е сладко!

      Изтриване
  29. Здравейте, тази торта веднъж съм я опитвала в едно заведение във Видин и много ми хареса. С удоволствие ще се опитам да я направя по вашата рецепта, но за да бъде минимален риска да не се получи и да е максимално като вашата ще се радвам да споделите и какви марки шоколад използвате и за 3те муса? Благодаря предварително!
    Поздрави/Милена

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, Милена, извинявам се за закъснението , но е момента съм извън страната и с голяма часова разлика! Дано да не е късно - за единия от шоколадите има снимка, купувам от Лидъл, може да ползвате всичко, което ви харесва, Милка или друг качествен .Прецеждането е заради желатина, понякога остават бучки неразтворен желатин.Поздрав и дано да съм била полезна! Хубави Празнични дни ви желая!

      Изтриване
  30. Здравейте отново, също така искам да Ви попитам, задължително ли е мусовете да се прецеждат?
    Поздрави/Милена

    ОтговорИзтриване
  31. Здравейте, направих тортата и се получи чудесно, честно да си кажа не вярвах, че ще ми се получи, но наистина е лесна и ефектна!Благодаря за рецептата!:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Ели, благодаря ви за доверието и споделеното! Много се радвам, че тортата ви е харесала! Поздрав и да ви е сладко!

      Изтриване
  32. Оригиналната рецепта за тази торта е с куахада, а не с желатин.Не съм го срещала в БГ по магазините.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не знам какво е куахада, според някои сайтове е "извара на прах", която сигурно сгъстява. Благодаря за споделеното, поздрав!

      Изтриване
  33. Здравейте!Тортата наистина е чудесна.Тези дни смятам да я направя,но преди това бих искала едно уточнение за желатина който ползвате на д-р Йоткер.На пакетчето пише 10г,цялото ли да използвам или 7г както сте описали?Благодаря предварително!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, използвайте цялото пакетче желатин. Обикновено една опаковка е за 500 мл течност, независимо от грамажа на желиращата субстанция. Поздрав и да ви е сладко! Ще се радвам , ако споделите резултата.

      Изтриване
  34. Здравейте!Направих тортата и всички много я харесаха.Надявам се да нямате против да публикувам резултата в facebook и да публикувам линк на страницата ви за да видят хората рецептата.Благодаря :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, радвам се, че ви е харесала тортата! Разбира се, нямам против! Може да пуснете снимката и на фен страницата на Моето сладко хоби във Фейсбук https://www.facebook.com/moetosladkohobinew/. Поздрави!

      Изтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.

Не пропускайте новите публикации!

Follow