Етикети

агнешко (7) аспержи (2) баница (27) без глутен (14) Бетоловото (15) бутер тесто (17) българска традиционна кухня (134) великден (1) гарнитура (29) гост (9) гостуване (1) десерти (191) домашно консервиране (6) дребни сладки (31) дулче де лече (1) есен (32) желирано (29) за празник (103) заек (3) закуски (61) запеканка (9) италианска кухня (34) кайма (22) кайсии (8) картофи (22) карфиол (1) кексчета (21) киноа (2) китайска кухня (8) кифлички (10) кокос (1) кремове (33) крок пот (3) круши (10) лесно (125) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) основни ястия (144) паста (20) патица (2) пилешко (47) пити (18) плодове (70) постно (36) празник (9) предястие (58) пуйка (1) пътешествие (11) риба (21) с мая (25) салата (15) свинско месо (26) сладкиш (85) сос(дип) (1) спанак (26) супа (27) тестени (54) тиква (8) тиквички (17) торта (50) френска кухня (26) хлебопекарна (2) хлебчета (6) череши (8) чиа (2) чийзкейк (13) чия (2) шоколад (29) ябълки (16) ягоди (29) яйца (7) ястия без месо (46) ястия с пилешко филе (34) ястия с телешко месо (13)

търся в този блог

неделя, 24 юни 2012 г.

Вишнево сладко (домашно сладко от вишни)

Както някъде казах, едно време правех много сладка, от какво ли не.Не бях правила сладко от много години , но сега покрай блога,  правя по няколко бурканчета от различните плодове на сезона:).Ще ги използвам за сладкишите.








Продукти

  • 1 кг вишни
  • 1 кг захар
  • 1 ч.л. лимонов сок (лимонтозу)






 Приготвяне


  • вишните се почистват от дръжките и костилките


аз изрових един стар инструмент за изваждане на костилки, но безопасната игла си остава моят фаворит, с нея ми е най-лесно

  • вишните се посипват със захарта и се оставят за няколко часа
  • варят се на среден огън до готовност, като пяната се отстранява
  • проверка с капка върху студена чиния, не трябва да тече или в чаша с вода, капката стига до дъното
  • прибавя се лимоновата киселина и се пълни горещо в буркани
  • обръщат се, за да се вакумират
Ако искате да е по трайно, може бурканите да се  изварят за 5 минути, но аз никога не го правя за малки партиди.
 

6 коментара:

  1. Сонче,докарала си го много това сладко....Чудно е!

    ОтговорИзтриване
  2. Сонче оххх моята слабост вишните а сладко направо обожавам.
    Много хубав цвят си го докарала а и гъстотата е направо прекрасна.
    Прегръщам те миличка!

    ОтговорИзтриване
  3. Прекрасни снимки,за сладкото няма да коментирам,то си е сладко по природа!

    ОтговорИзтриване
  4. И аз обичам вишнево сладко, Соня,
    твоето изглежда прекрасно!
    Много харесах и тартата с тиквички, идеите ти с кайсии и ягодовата шарлота, също!
    Беше ми приятно,
    сърдечни поздрави и усмихнато лято, Диана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вероятно ще ви прозвучи като кощунство :-), но аз нарочно слагам малко захар да се карамелизира, преди да сложа вишните и сладкото добива един уникален аромат и вкус... Ммммм!

      Изтриване
  5. Сонче, едно от първите сладка, които ме научи баба да правя беше това :) Много ми се струваше нечестно докато другите деца играят аз да чистя вишни, но пък много го обичам това сладко! Слънчево, но пък прохладно лято :)

    ОтговорИзтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...