Етикети

агнешко (7) аспержи (2) баница (27) без глутен (14) Бетоловото (15) бутер тесто (17) българска традиционна кухня (134) великден (1) гарнитура (29) гост (9) гостуване (1) десерти (191) домашно консервиране (6) дребни сладки (31) дулче де лече (1) есен (32) желирано (29) за празник (103) заек (3) закуски (61) запеканка (9) италианска кухня (34) кайма (22) кайсии (8) картофи (22) карфиол (1) кексчета (21) киноа (2) китайска кухня (8) кифлички (10) кокос (1) кремове (33) крок пот (3) круши (10) лесно (125) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) основни ястия (144) паста (20) патица (2) пилешко (47) пити (18) плодове (70) постно (36) празник (9) предястие (58) пуйка (1) пътешествие (11) риба (21) с мая (25) салата (15) свинско месо (26) сладкиш (85) сос(дип) (1) спанак (26) супа (27) тестени (54) тиква (8) тиквички (17) торта (50) френска кухня (26) хлебопекарна (2) хлебчета (6) череши (8) чиа (2) чийзкейк (13) чия (2) шоколад (29) ябълки (16) ягоди (29) яйца (7) ястия без месо (46) ястия с пилешко филе (34) ястия с телешко месо (13)

търся в този блог

четвъртък, 7 юни 2012 г.

Моята мусака

Традиционно българско ястие, което всеки приготвя по свой начин.

без домати горе, долу с домати





Продукти
за 6-8 порции
  • 450 г телешка кайма
  • 1 глава стар лук
  • 2 с.л. олио
  • 1-2 моркова
  • 1  малка консерва домати на кубчета
  • (може и без домати, получава се с различен вкус)
  • 600 г картофи
  • сол, червен пипер, черен пипер
  • мащерка, чубрица , дафинов лист
за заливката
  • 3 яйца
  • 200 мл прясно мляко
  • 100 мл готварска сметана
  • (ако не се използва сметана трябва да се увеличи млякото и да се добави 1 с.л.,непълна брашно)
 Калории - общо 3337 Ккал                             за 1 порция 417 Ккал

Приготвяне

  •   кромидът и морковите се нарязват на дребно и се задушават в мазнината
  • добавя се каймата и се бърка докато се изпържи, става на трохи
  • прибавят се доматите, ако използваме.С домати мусаката става по-сочна.У нас няма единство по въпроса как е по- вкусно:)
  • разбърква се няколко пъти и се овкусява с черен пипер, чубрица и други подправки по желание
 
  • картофите се белят и нарязват на кубчета
  • в тавичката за печене се смесват картофите и каймата
  • залива се с вода докато почти се покрие, прибавя се сол, дафинов лист
  • пече се на 200-220 С до пълно омекване на картофите - проверява се с вилица
    заливка
  • яйцата се разбиват с вилица, прибавят се млякото,  сметаната и щипка сол
  • мусаката се залива с яйчно-млечната смес като се разпределя равномерно
  • запича се отново само на горен реотан до зачервяване

8 коментара:

  1. Много е сочна, Соня! И аз така я приготвям:)

    ОтговорИзтриване
  2. Много е вкусна, Сонче! Заливката ми е интересна, не съм правила по този начин, благодаря, че сподели! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Чудесна мусака ,Сонче ! Много вкусна класика ! Че и Роби от всичко приготвено българско най - харесва мусаката :) !
    Хубава перъчна вечер !

    ОтговорИзтриване
  4. Сонче, много обичам мусака, но изобщо не ми се отдава да я правя! Твоята с доматките изглежда много вкусна и ще опитам твоята рецепта и дано ми се получат нещата :) Поздрави и хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  5. Заливката става и с кисело мляко, яйца и брашно!



    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, разбира се заливката става по много различни начини, аз ссъщо я обичам с кисело мляко!Писала съм и за брашното! Благодаря за уточнението! Поздрави!

      Изтриване
  6. Ние слагаме и малко тиквички.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мда, и тиквички и сини домати - въпрос на избор! Благодаря ви за споделеното!

      Изтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...