Етикети

авокадо (3) агнешко (8) американска кухня (61) аспержи (3) бадеми (1) банани (1) баница (30) без глутен (28) Бетоловото (15) боровинки (1) броколи (4) бутер тесто (22) българска традиционна кухня (147) великден (3) гарнитура (31) гост (9) гостуване (1) гъби (2) десерт (1) десерти (224) домашно консервиране (6) дребни сладки (37) дулче де лече (3) есен (32) желирано (40) за празник (124) заек (5) закуски (68) запеканка (10) италианска кухня (35) кайма (25) кайсии (9) карамел (2) картофи (22) карфиол (1) кекс (1) кексчета (27) киноа (3) китайска кухня (8) кифлички (13) козунак (11) кокос (11) кремове (42) крок пот (11) круши (10) лесно (137) лимон (1) лимони (1) манго (1) мед (1) меню (1) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) овес (1) основни ястия (158) паста (21) патица (4) пилешко (51) пити (19) плодове (77) постно (39) праз (12) празник (11) предястие (65) пуйка (1) пътешествие (11) риба (24) рикота (2) с мая (28) салата (15) свинско месо (34) сладкиш (103) сладолед (1) сос(дип) (1) спанак (31) супа (32) суфле (1) тайландска кухня (1) тестени (64) тиква (9) тиквички (19) торта (64) френска кухня (34) хлебопекарна (6) хлебчета (7) череши (11) чиа (3) чийзкейк (24) чия (2) шкембе (1) шоколад (42) ябълки (17) ягоди (33) яйца (7) ястия без месо (47) ястия с пилешко филе (36) ястия с телешко месо (16)

търся в този блог

понеделник, 2 април 2012 г.

Качамак от царевичен грис - много бързо и лесно



 Обичам качамак и имам хубави спомени от баба, която го правеше. Процесът е дълъг и сложен, много интересен за наблюдаване. Баба приличаше на магьосница, бъркайки с дългата точилка, поставената за по-удобно на пода, тенджера с царевично брашно. Това продължаваше близо час.
След това,  с потопена в разтопено масло лъжица,  качамакът се прехвърляше в тава и се наръсваше със  сирене.
Сега процесът е улеснен и съкратен от царевичният грис.Приготвянето е за буквално 5 минути!
Ето как става това:


Продукти

за 2 малки порции

  • 50 г царевичен грис за качамак
  • 250 мл вода
  • сол, щипка
  • 50 г сирене
  • 30 г масло - колкото орех

 Калории - общо 534 Ккал

 на 1 порция 267 Ккал



Приготвяне


  • водата завира със солта
  • царевичният грис се изсипва във врящата водаи се вари( на слаб огън) 2-3 минути при непрекъснато разбъркване
  • маслото се разтопява , внимава се да не потъмнее
  • свареният грис се прехвърля в чинии, наръсва се със сиренето и се полива с разтопеното масло

24 коментара:

  1. Хубав е качамакът с грис, но не е като на баба :)
    Моята баба го правеше точно така, както си го описала, Соня :) и след като го разлееха в тавата ми даваха една лъжица да си дълбая кладенче в него, а в добавка сервираха и пръжки :)
    Поздрави от мен и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Според мен ние готвим и за децата си.Кой родител може да накара днешните деца да опитат от едновремешните гозби.Просто не ги харесват.Аз до 7кл.съм закусвала чаи,сирене и захар3-4пъти в седмицата.Кое дете сега ще го яде?. Така,че като свикнат с един вкус макар и той да не е най-добрия си го харесват. Никое дете сега не харесва истинското кисело мляко например Или леща.

      Изтриване
    2. Е и на моите родители беше с царевично брашно и пръжки, и сирене и беше много вкусно!

      Изтриване
  2. Децата обожават качамака,полят с разтопено,не запържено масло и поръсен с настъргано сирене :)

    ОтговорИзтриване
  3. "Никое дете сега не харесва истинското кисело мляко например Или леща."
    Всяко дете харесва истинското кисело мляко и лещата,и много други истински храни.Стига да има кой да им ги приготви и поднесе.А какво ще кажете за една чорба от домашно пиле?Само че трябва бавно,търпеливо и с постоянство да срещаме децата с вкусотиите от истински продукти.Разбира се това е малко скъпо,изисква време за намиране на продуктите и за приготвянето,Къде по-лесно и ефтино е да се консумира бургер,пица,кроасан или друг някой боклук.

    ОтговорИзтриване
  4. За да растат здрави децата трябва да се хранят правилно. Може да се позволи веднъж в седмицата да ядат "боклуци", но не повече. Няма нищо по-хубаво от домашно приготвените ястия.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Точно така. Децата трябва да се хранят с простите и здравословни храни от традиционната кухня: домашно кисело мляко, леща, боб, зарзават-гювеч и др. всеки ден. Тогава ще ги харесват.
      А ако им се поднасят веднъж в годината, може и на им е допадне.

      Изтриване
  5. Спомням си едно време ходехме на воденица, на която мелехме царевицата (предварително наронена и изсушена във фурна) директно между два кръгли камъка. А след това качамак беше направо страхотен, натурален,екологичен, но няма вече такива воденици. Сега са машините в които се незнае какво се слага.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ма, Талип, така е! Но много неща се промениха от едно време :)! Поздрави и да ви е сладко!

      Изтриване
  6. Ами моята баба например ми мажеше филийка от оня ми ти селски голям хляб с мас и поръсена със захар

    ОтговорИзтриване
  7. А помните ли филийте с червен пипер и олио

    ОтговорИзтриване
  8. А нещата,които изреждате са си чиста отрова като комбинация! Мас със захар и бял хляб?!? Пръжки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Маста не е вредна като маргарина и палмовото масло. А малко захарчица, поръсена на филия, не е страшна. Съвременните деца, които ядат ежедневно вафли, кроасани, сухи пасти, шоколади и пият газирани подсладени напитки, горещ шоколад и пр. поемат големи количества захар.

      Изтриване
  9. Вярно ли е ,че качамак се приготвя за 1 ядене.Притоплен не е вкусен и не се яде ?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Анонимен! Абсолютно вярно, след като изстине се втвърдява и не може да се притопля, не възвръща първоначалната консистенция. Поздрави ида ви е сладко!

      Изтриване
    2. Може. Баба го правеше на другия ден по следния начин: Слагаше го в тиган с натрошено сирене и филия хляб и хубаво го опържваше. На нас ни харесваше.

      Изтриване
  10. Всички ваши рецепти за мен са отлични! Благодаря, Ви! Успех!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ви , Бони! Такива коментари ме радват безкрайно! Поздрави!

      Изтриване
  11. И моят дядо въртеше точилката ,докато приготвяше най-вкусния качамак от истинско царевично брашно,после го поръсваше с домашно козе сирене,разтопено домашно масълце с домашен червен пипер. Понакога ръсваше малко пръшки от прасенцето. Добавяше айрян от домашно козе кисело мляко. Къде сега можем да кажем, че има домашни продукти? Трудно е гледането на животни и зеленчуци.

    ОтговорИзтриване
  12. Ние турците приготвяме качамака точно така както е описано. Но го ядем традиционно с варено телешко или агнешко месо- месо с кокали, като потапяме парченца качамак в гъстия бульон и хапваме мръвка с всяка хапка. Това, което е с масло и сирене е по скоро смесица от царевично брашно и картофено пюре и май го наричахме буламач...

    ОтговорИзтриване
  13. От вашия пост научих за този царевичен грис за качамак и оттогава ви благославям! Качамакът става прекрасен и наистина се приготвя много бързо и лесно.
    Носталгиците да си купят воденични камъни, да си посеят царевица и т.н. и да си ядат автентичен качамак…
    аз ще се задоволя с Вашата рецепта😄

    Sent from my iPhone

    ОтговорИзтриване
  14. Съотношението е добро. Днес се наложи няколко пъти да наливам вода докато пасна съотношенията и после прочетох тази рецепта. 1:5 се получава добре. 100гр. качамак е една големичка порция според моите разбирания :) Много важно е водата да е посолена иначе избива някаква миризма на сладка царевица, която не се връзва със солено ястие. И сиренето като е добро, се получава много добре . Хем хапваш добре, хем не си изял кой знае какво (за дебелите като мен е добре дошло) . А доколкото знам, царевицата не се усвоява много добре от хората. Тъй че... идеално :)

    ОтговорИзтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.

Не пропускайте новите публикации!

Follow