Етикети

агнешко (7) баница (26) без глутен (5) Бетоловото (15) бутер тесто (14) българска традиционна кухня (130) гарнитура (27) гост (9) гостуване (1) десерти (176) домашно консервиране (6) дребни сладки (27) есен (31) желирано (28) за празник (101) заек (2) закуски (57) запеканка (9) италианска кухня (34) кайма (22) кайсии (8) картофи (22) карфиол (1) кексчета (21) киноа (1) китайска кухня (8) кифлички (10) кремове (29) крок пот (1) круши (10) лесно (117) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (5) основни ястия (141) паста (17) патица (2) пилешко (46) пити (17) плодове (69) постно (33) празник (9) предястие (57) пуйка (1) пътешествие (11) риба (21) с мая (23) салата (14) свинско месо (23) сладкиш (79) сос(дип) (1) спанак (25) супа (26) тестени (50) тиква (8) тиквички (17) торта (44) френска кухня (25) хлебчета (6) череши (8) чийзкейк (13) шоколад (27) ябълки (12) ягоди (28) яйца (7) ястия без месо (45) ястия с пилешко филе (34) ястия с телешко месо (12)

търся в този блог

понеделник, 2 април 2012 г.

Качамак от царевичен грис - много бързо и лесно



 Обичам качамак и имам хубави спомени от баба, която го правеше. Процесът е дълъг и сложен, много интересен за наблюдаване. Баба приличаше на магьосница, бъркайки с дългата точилка, поставената за по-удобно на пода, тенджера с царевично брашно. Това продължаваше близо час.
След това,  с потопена в разтопено масло лъжица,  качамакът се прехвърляше в тава и се наръсваше със  сирене.
Сега процесът е улеснен и съкратен от царевичният грис.Приготвянето е за буквално 5 минути!
Ето как става това:


Продукти

за 2 малки порции

  • 50 г царевичен грис за качамак
  • 250 мл вода
  • сол, щипка
  • 50 г сирене
  • 30 г масло - колкото орех

 Калории - общо 534 Ккал

 на 1 порция 267 Ккал



Приготвяне


  • водата завира със солта
  • царевичният грис се изсипва във врящата водаи се вари( на слаб огън) 2-3 минути при непрекъснато разбъркване
  • маслото се разтопява , внимава се да не потъмнее
  • свареният грис се прехвърля в чинии, наръсва се със сиренето и се полива с разтопеното масло

5 коментара:

  1. Хубав е качамакът с грис, но не е като на баба :)
    Моята баба го правеше точно така, както си го описала, Соня :) и след като го разлееха в тавата ми даваха една лъжица да си дълбая кладенче в него, а в добавка сервираха и пръжки :)
    Поздрави от мен и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Според мен ние готвим и за децата си.Кой родител може да накара днешните деца да опитат от едновремешните гозби.Просто не ги харесват.Аз до 7кл.съм закусвала чаи,сирене и захар3-4пъти в седмицата.Кое дете сега ще го яде?. Така,че като свикнат с един вкус макар и той да не е най-добрия си го харесват. Никое дете сега не харесва истинското кисело мляко например Или леща.

      Изтриване
  2. Децата обожават качамака,полят с разтопено,не запържено масло и поръсен с настъргано сирене :)

    ОтговорИзтриване
  3. "Никое дете сега не харесва истинското кисело мляко например Или леща."
    Всяко дете харесва истинското кисело мляко и лещата,и много други истински храни.Стига да има кой да им ги приготви и поднесе.А какво ще кажете за една чорба от домашно пиле?Само че трябва бавно,търпеливо и с постоянство да срещаме децата с вкусотиите от истински продукти.Разбира се това е малко скъпо,изисква време за намиране на продуктите и за приготвянето,Къде по-лесно и ефтино е да се консумира бургер,пица,кроасан или друг някой боклук.

    ОтговорИзтриване
  4. За да растат здрави децата трябва да се хранят правилно. Може да се позволи веднъж в седмицата да ядат "боклуци", но не повече. Няма нищо по-хубаво от домашно приготвените ястия.

    ОтговорИзтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...