Етикети

агнешко (7) аспержи (2) баница (28) без глутен (15) Бетоловото (15) бутер тесто (17) българска традиционна кухня (136) великден (1) гарнитура (30) гост (9) гостуване (1) десерти (195) домашно консервиране (6) дребни сладки (31) дулче де лече (1) есен (32) желирано (30) за празник (104) заек (3) закуски (62) запеканка (9) италианска кухня (34) кайма (23) кайсии (9) картофи (22) карфиол (1) кексчета (21) киноа (2) китайска кухня (8) кифлички (10) кокос (1) кремове (33) крок пот (5) круши (10) лесно (127) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) основни ястия (146) паста (20) патица (2) пилешко (47) пити (18) плодове (71) постно (36) празник (10) предястие (59) пуйка (1) пътешествие (11) риба (21) с мая (25) салата (15) свинско месо (27) сладкиш (87) сос(дип) (1) спанак (27) супа (27) тестени (55) тиква (9) тиквички (17) торта (52) френска кухня (27) хлебопекарна (3) хлебчета (6) череши (8) чиа (2) чийзкейк (15) чия (2) шоколад (30) ябълки (16) ягоди (30) яйца (7) ястия без месо (46) ястия с пилешко филе (34) ястия с телешко месо (16)

търся в този блог

сряда, 28 март 2012 г.

Питки с картофи и мед

Последните дни на няколко места видях видях тесто с картофи.Да споделя и аз моя  опит с такова тесто.



Правих тези питки преди няколко седмици и бяха много вкусни, но унесена в търсенето на рецептата за перфектния козунак не съм публикувала.:)
А питките заслужават внимание защото са много ароматни и меки и запазват свежестта си за няколко дни. Макар че, естествено са най-вкусни токущо извадени от фурната:).



Рецептата е адаптирана от тук, където са наречени ''симиди''.

Продукти

24 малки питки
тава 30 см

  • 300 г брашно
  • 7 г суха мая
  • 100 мл отвара от картофи
  • 2 варени картофа -средни
  • 1 ч.л. захар
  • 2 с.л. прясно мляко
  • 2 с.л. мед
  • 2 с.л. олио
  • 1 ч.л. сол
1 яйце - само за намазване
Kилокалории: 1731 общо
Калции: 325 мг
Протеини: 52.6 г
Въглехидрати: 284.98 г
Животински мазнини: 19.05 г
Растителни мазнини: 23.3 г
на 1 порция  86 Ккал

Приготвяне

  •  Маята се разтваря в отварата от варенето на картофите заедно със захарта и малко брашно.
  •  Оставя се на топло за 5-10 минути.
  •  Прибавя се брашното, смачканите картофи, прясното мляко, медът и солта.
  •  Меси се 5-7 минути, като накрая се прибавя и олиото.
  •  Омесва се гладко и еластично тесто, което се оформя на топка.
  •  Поставя се в намаслена купа и се намазва отгоре с олио.
  •  Купата се покрива със "свежо" фолио и се оставя за 1 час да втаса на топло.( аз слагам в предварително загрята на 50 С фурна, така става за окоо 30 минути)
  •  Втасалото тесто се прехвърля върху набрашнена повърхност и се обработва още 3-4 минути.
  •  Разделя се на малки топчета около 24 броя  ( може и по-големи)
  •  Нареждат се на разстояние в една голяма 30 см   намаслена с олио тава.
  •  Покриват се и се оставят да втасат 1 час.( също във фурната за по-бързо)  
  •  Питките се пекат 7-8 минути на 230 С.
  •  Изваждат се и се намазват с разбито яйце.
  •  Температурата на фурната се намалява до 200 С и  се пекат още 8 минути.

13 коментара:

  1. Чудни питки и много хубава рецепта ,Соня !
    Хубава вечер:) !

    ОтговорИзтриване
  2. Сонче,хареса ми тази рецепта...Не съм работила с картофено тесто ,но ме подтиквашшшш:)))Благодаря за хубавата идея!

    ОтговорИзтриване
  3. Соня,грабвам си една с повечко сладко,толкова са пухкави!Правила съм и питки и хляб с картофи,наистина си става вкусно!При теб безспорно е така,личи си!
    Приятен ден пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  4. Чудесно изглеждат! ПОздрави и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  5. Много вкусни питки, Сонче, защо си ги крила досега?!:) Не съм правила питки с картофи, като, че ли или поне нямам спомен:)Ще взема и аз да пробвам нещо, изглежда много вкусно!

    ОтговорИзтриване
  6. Сонче, и ти изкушаваш с тази вкусотия с картофи. Не съм правила, но все повече се мотивирам да опитам :) Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  7. Благодаря ви , че се отбихте Яна,Роси, Ваня!Габи, Кенди, Милена, пробвайте тестото с картофи , рецепти има доста, ще останате изненадани!Поздрави на всички и хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  8. Много интересна идея! Ще я пробвам :)

    ОтговорИзтриване
  9. Благодаря за посещението, Вили!Наистина беше добро, тестото е не само интересно, но и вкусно!

    ОтговорИзтриване
  10. Много апетитни питки, Соня!!!! Не съм пробвала подобно тесто и съм много любопитна да го пробвам :)
    Хубава вечер ти желая!!!

    ОтговорИзтриване
  11. Ще ми бъде интересно да споделиш! На нас много ни харесаха! Поздрав!

    ОтговорИзтриване
  12. 6te probvam testo s kartofi nikoga nesam pravila...posle 6te kaja dali sa mi xaresali ...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, радвам се, че се доверявате на моята рецепта!Ще очаквам да споделите впечатления!

      Изтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...