Етикети

агнешко (7) аспержи (2) баница (28) без глутен (14) Бетоловото (15) бутер тесто (17) българска традиционна кухня (135) великден (1) гарнитура (29) гост (9) гостуване (1) десерти (193) домашно консервиране (6) дребни сладки (31) дулче де лече (1) есен (32) желирано (29) за празник (103) заек (3) закуски (62) запеканка (9) италианска кухня (34) кайма (22) кайсии (9) картофи (22) карфиол (1) кексчета (21) киноа (2) китайска кухня (8) кифлички (10) кокос (1) кремове (33) крок пот (3) круши (10) лесно (127) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) основни ястия (145) паста (20) патица (2) пилешко (47) пити (18) плодове (71) постно (36) празник (9) предястие (58) пуйка (1) пътешествие (11) риба (21) с мая (25) салата (15) свинско месо (27) сладкиш (86) сос(дип) (1) спанак (26) супа (27) тестени (55) тиква (8) тиквички (17) торта (51) френска кухня (26) хлебопекарна (3) хлебчета (6) череши (8) чиа (2) чийзкейк (13) чия (2) шоколад (29) ябълки (16) ягоди (30) яйца (7) ястия без месо (46) ястия с пилешко филе (34) ястия с телешко месо (13)

търся в този блог

вторник, 24 януари 2012 г.

Печен лук, пълнен с кайма

Никога не би ми хрумнало да направя такова нещо, но изглежда с четенето и писането идват апетитът и смелостта!:)


 Резултатът беше една лека вечеря, която може да бъде и доста впечатляващо предястие в друг случай.Печеният , леко карамелизан лук се съчетава много добре с каймата, допълнително овкусена от морков, картоф и подправките.Рецептата е от блога на  Пепи.Пробвах и с цял , издълбан лук и с разрязан по средата.Като вкус нямаше разлика.

Продукти 
за 2 порции

3-4 глави стар лук 
200 г кайма
1 морков
1 малък картоф
1-2 с.л. мазнина- олио , зехтин
1 с.л. доматено пюре, кетчуп
кимион, сол, босилек или друго по избор
1 с.л. соев сос
3 с.л. вино
50 мл вода

Калории - общо 1050 Ккал 

на 1 порция - 525 Ккал





Приготвяне

Лукът се обелва и или се отрязва капаче или се срязва на две и се издълбава така че да останат до 2-3 слоя .
Каймата се омесва заедно с настърганите морков, картоф, доматено пюре и подправки.
Лукът се пълни с каймата.
Поставя се в съд с капак - гърне, йенска тенджера.
Наливат се течностите - соев сос, вино, вода.
Напълненият лук се напръсква с малко мазнина.

Затваря се с капак или фолио и се пече 1 час или малко повече до пълно омекване на лука..
При мен 1 час и 15 минути.



Аз приготвих   бешамел и го сервирах със сос.Но може би вариантът с настърган кашкавал върху лукчетата, ще бъде също много добър.























6 коментара:

  1. Соня,и в твое изпълнение е все така изкушаваща рецептата!Ще дълбая лук този уикенд,то се е видяло!
    Много вкусно,а с бешамела си е направо задължително поднасянето,много ще си вървят!

    Поздрави от мен!

    ОтговорИзтриване
  2. Чудесен е пълнения лук ! И аз го правих ,но с малко по различен пълнеж , а пък и твоят ,Соня изглежда страхотно вкусно ! Следващият път ще го цопна и аз в бешамел :))...обичам ги ей такива ястия :)!
    Хубав ден ! Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря Еликсир и Ивана!Вашите отзиви са много важни за мен!Стимулирате ме да продължавам!
    Приятни дни!

    ОтговорИзтриване
  4. Соня, страхотна е тази рецепта, така апетитно си го направила това лукче!:-))) Ще го направя непременно! Снимките са много изкусителни!
    Благодаря за рецептата!
    Хубав ден ти желая!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за вниманието ,Мони!Мда, получи се и аз благодаря на Пепи:)!Пробвайте!
      Приятни снежни дни!

      Изтриване
  5. Много се радвам, че ти е харесала идеята, Соня!
    Трябвало още в момента да разделиш на "два лагера" и запечеш част с кашкавала, но нищо, следващия път.
    Плънката може да бъде и постна, не знам дали съм писала там - с гъби и ориз също много добре се съчетава лука.

    Поздрави и хубав снежен ден на теб!

    ОтговорИзтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...