Етикети

агнешко (7) аспержи (2) баница (28) без глутен (15) Бетоловото (15) бутер тесто (17) българска традиционна кухня (136) великден (1) гарнитура (30) гост (9) гостуване (1) десерти (195) домашно консервиране (6) дребни сладки (31) дулче де лече (1) есен (32) желирано (30) за празник (104) заек (3) закуски (62) запеканка (9) италианска кухня (34) кайма (23) кайсии (9) картофи (22) карфиол (1) кексчета (21) киноа (2) китайска кухня (8) кифлички (10) кокос (1) кремове (33) крок пот (5) круши (10) лесно (127) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) основни ястия (146) паста (20) патица (2) пилешко (47) пити (18) плодове (71) постно (36) празник (10) предястие (59) пуйка (1) пътешествие (11) риба (21) с мая (25) салата (15) свинско месо (27) сладкиш (87) сос(дип) (1) спанак (27) супа (27) тестени (55) тиква (9) тиквички (17) торта (52) френска кухня (27) хлебопекарна (3) хлебчета (6) череши (8) чиа (2) чийзкейк (15) чия (2) шоколад (30) ябълки (16) ягоди (30) яйца (7) ястия без месо (46) ястия с пилешко филе (34) ястия с телешко месо (16)

търся в този блог

неделя, 8 януари 2012 г.

Кифлички със сладък пълнеж

Винаги съм си мечтала за топли, домашно приготвени, ароматни, меки кифлички за закуска.
Е, чак сега мечтата ми се сбъдва.




По различни причини в миналото все не успявах да направя хубави кифлички - ту заради продукти, ту заради печки, които пекат, когато си искат.....
После семейството намаля и сякаш ми мина мерака, пък и ми се вижда трудно месенето.
Но сега , с миксера , който сам меси тесто, нямам вече пречки и ето - кухнята ухае на прясно изпечено тесто.
Бързам да запиша рецептата.


От днес започвам да пресмятам и калории.Не знам какво ще излезе, но ще пробвам.

Ще използвам  Калкулатор-Рецепти на Здравея.

Дано да са точни:). 
След описанието на продуктите можете да прочетете и за калориите,  и за други съставки на цялото ястие и на 1 порция.



 Продукти

15 г жива мая ( 1/3 от кубчето)
100 мл прясно мляко
70 г захар
60 г разтопено масло
2 яйца и 1 жълтък за намазване
щипка сол
1/2 с.л. лимонов сок
1 ч.л. настъргана лимонова и портокалова кора
1 течна ванилия ( Д-р Йоткер)
350 г брашно

Калории

Килокалории: 2467 .- общо
Калции: 470 мг
Протеини: 72.56 г
Въглехидрати: 296.25 г
Животински мазнини: 83.9 г
Растителни мазнини: 26.25 г

за 1 кифличка ( при мен бяха 32 малки)  - 77  Ккал




Приготвяне

Маята се разтваря в затопленото мляко , заедно с 1 с..л. захар и 1 с.л. брашно.Разбърква се и се оставя на топло да се надигне, да шупне.
През това се пресява брашното.
Разбиват се яйцата, прибавя се останалото количество захар, маслото, лимоновият сок, ванилията и шупналата мая.Разбърква се леко.Постепенно се изсипва брашното.Аз забравих солта.Добавя се солта.Оставя се миксера да меси около 5 минути.По преценка се добавя брашно или мляко за получаване на меко тесто, което се отделя от стените на съда.
Изважда се и се меси , колкото да се прецени мекотата.
Поставя се в намаслена купа, покрива се с кърпа и се оставя да втасва на топло.Аз го правя във фурната.Загрява се до 50 С  и се изключва.
Това тесто удвои обема си за около 45 минути.Обикновено става по-бързо по този начин, но явно има много добавки.Така че, чака се до удвояване на обема.
Следва оформянето на кифличките.
Тестото се разделя на 4 части.Всяка част се разточва на тънка кора и се разрязва на 8 парчета ( триъгълници ).
За по-големи кифли може да се раздели на 2 части.
В широкия край на всяко парче се слага плънката.



Аз слагах  (1)мармалад и (2)смес от масло, кафява захар, стафиди, орехи и канела.
(2) меко масло се разбърква в купичка с кафявата захар и канелата, добавят се стафиди и начупени орехи.






Кифличките се завиват и се нареждат върху тава постлана с домакинска хартия.Намазват се с малко растителна мазнина ( олио, зехтин).
Оставят се да втасват на топло за още 15 минути.
Пекат се в загрята до 200/180 С фурна.На дъното се поставя тавичка пълна с вода.
Това го правих за първи път, но не знам дали заради водата или заради самото тесто кифличките бяха НЕВЕРОЯТНО пухкави и мекички :) .
Когато започнат да се зачервяват се намазват с разбития с малко вода жълтък и се допичат.
Общо около половин час, но зависи от фурната.





Няма коментари:

Публикуване на коментар

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...