Етикети

агнешко (7) аспержи (2) баница (27) без глутен (14) Бетоловото (15) бутер тесто (17) българска традиционна кухня (134) великден (1) гарнитура (29) гост (9) гостуване (1) десерти (193) домашно консервиране (6) дребни сладки (31) дулче де лече (1) есен (32) желирано (29) за празник (103) заек (3) закуски (61) запеканка (9) италианска кухня (34) кайма (22) кайсии (9) картофи (22) карфиол (1) кексчета (21) киноа (2) китайска кухня (8) кифлички (10) кокос (1) кремове (33) крок пот (3) круши (10) лесно (126) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) основни ястия (144) паста (20) патица (2) пилешко (47) пити (18) плодове (71) постно (36) празник (9) предястие (58) пуйка (1) пътешествие (11) риба (21) с мая (25) салата (15) свинско месо (26) сладкиш (86) сос(дип) (1) спанак (26) супа (27) тестени (54) тиква (8) тиквички (17) торта (51) френска кухня (26) хлебопекарна (2) хлебчета (6) череши (8) чиа (2) чийзкейк (13) чия (2) шоколад (29) ябълки (16) ягоди (30) яйца (7) ястия без месо (46) ястия с пилешко филе (34) ястия с телешко месо (13)

търся в този блог

вторник, 29 ноември 2011 г.

Канелените кифлички на майката на Дребосъчето

С четенето на кулинарните блогове установих, че Карлсон и Дребосъчето имат много почитатели!Още повече почитатели имат канелените кифлички.


Видях поне 10 рецепти.
И тъй като аз много пъти съм си мечтала за аромата на тесто и канела, четейки за приключенията на героите на Астрид Линдгрен, се заех с голямо желание с канеленото предизвикателство.
Резултатът беше близо до отличен.Получи се нещо изключително ароматно и много вкусно.Не ми хареса, че след изстиването на кифличките карамелената коричка, която се получава отдолу се втвърди.След това ги предлагах загрети на МВ.Все пак ще споделя рецептата, а когато я усъвършенствам, ще пиша отново.Пък може и някой да даде полезен съвет.


Използвах същото тесто като за  Кифлички с пълнеж от сладко Пълнежът е различен, както и сосът, в който се пекат кифличките.Основно използвах рецептата и указанията от тук.
Направих съвсем малки промени(солта е по-малко, захарта е повече, добавих и малко лимонов сок ).




Продукти
 за тестото
500 г брашно , заедно с това за измесване
1 яйце и 1 белтък(жълтъкът  е за намазване)
150 г захар
1 пакетче суха мая
200 мл пр.мляко*
1/2 ч.л. сол
ванилия
1с.лъжица лимонов сок
50 г масло(олио, зехтин, мас)
 за плънката
 200 г кафява захар( на моята пишеше само ''кафява тръстикова'')
1 с.л. мляна канела
125 г меко масло
50 г стафиди
за канеления сос
25 г масло
50 г кафява захар
1 к.л. мляна канела
* количеството варира в зависимост от големината ма яйцата



Приготвяне

за тестото -  смесват се всички сухи съставки.Добавят се разбитите 1 яйце и 1белтък, разтопеното и охладено масло.Започва месене с добавяне на затоплено мляко.Полученото еластично тесто(след около 5 минути месене) се поставя да втасва във фурната на печката.(предварително загрята до 50С и след това изключена).
Тестото удвоява обема си за по-малко от 30 минути.Изважда се е се премесва за малко.Разточва се на голям правоъгълник(35см/45см).Намазва се с размекнатото масло и се поръсва обилно със захарта, смесена с канелата и стафидите.
Рулото се навива от към широката страна.
Режат се парчета около 1 - 1,5 см.Подреждат се в тавата за печене, в която предварително е направен канеления сос.
Аз го приготвих като поставих тавата на котлона на слабо и разбъквах до пълното разтваряне на захарта. Възможно е тук да съм сгрешила, като съм изчакала много до получаването на карамел.
Оставят се да втасват по същия начин за още 30-40 минути.

Пече се на 180С до златисто.Оставят се за половин час в тавата  и после внимателно се
изваждат.




Бележка:Преди да се сложат във фурната може да намажат с разбито яйце и да се поръсят със захар.

 

1 коментар:

  1. Ароматът на канела се усеща от тези снимки :-)! Сигурно са били изключително вкусни, въпреки твърдата коричка отдолу!

    Поздрави

    ОтговорИзтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...