Етикети

агнешко (7) аспержи (2) баница (27) без глутен (14) Бетоловото (15) бутер тесто (17) българска традиционна кухня (134) великден (1) гарнитура (29) гост (9) гостуване (1) десерти (193) домашно консервиране (6) дребни сладки (31) дулче де лече (1) есен (32) желирано (29) за празник (103) заек (3) закуски (61) запеканка (9) италианска кухня (34) кайма (22) кайсии (9) картофи (22) карфиол (1) кексчета (21) киноа (2) китайска кухня (8) кифлички (10) кокос (1) кремове (33) крок пот (3) круши (10) лесно (126) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) основни ястия (144) паста (20) патица (2) пилешко (47) пити (18) плодове (71) постно (36) празник (9) предястие (58) пуйка (1) пътешествие (11) риба (21) с мая (25) салата (15) свинско месо (26) сладкиш (86) сос(дип) (1) спанак (26) супа (27) тестени (54) тиква (8) тиквички (17) торта (51) френска кухня (26) хлебопекарна (2) хлебчета (6) череши (8) чиа (2) чийзкейк (13) чия (2) шоколад (29) ябълки (16) ягоди (30) яйца (7) ястия без месо (46) ястия с пилешко филе (34) ястия с телешко месо (13)

търся в този блог

понеделник, 21 ноември 2011 г.

Маслена погача

 Наскоро бях на гости на моите родители и правих за тях тази питка:
Вкусно с Йоли: Новогодишна маслена погача
Стана много хубава!Родителите ми не можаха да повярват , че съм я правила аз, а не е по поръчка!Не че не правя погачи, но тази беше много успешна.Благодаря на Йоли за точните указания.Всъщност нейните рецепти правя най-често - винаги се получава!




Разликата беше само в маята, аз използвах суха ( 1 пакетче за 500г брашно) и според указанията на пакетчето разтворих най-напред маята в 100мл топло мляко със захар и след като шупна замесих малко тесто, само с добавка на брашно, което оставих да втасва 20 тина минути.
След това месих, втасвах във печката за 30 минути*..Разточих на кори, намазах с маслото и
ще опиша само как я подредих.
Всяка от корите поръсих с настъргано сирене(бяло саламурено) и  навих на  руло като усуквах.
Нарязах рулата на еднакви кръгове ,около 4см.Крайните парченца оставих по-малки и поставих в средата, оформяйки цвете.Наоколо подредих парчета от рулото, обърнати с отрязаната част нагоре, а последният кръг оформих от ''цилиндрични''  парчета от рулото.


Продукти

500 гр.брашно
20 гр.мая
1 ч.л.захар
2 яйца
2 с.л.зехтин
150 мл.прясно мляко
1 ч.л.сол

100 гр.меко масло

разбито яйце за намазване


*откакто разбрах, че печката на дъщеря ми има функция ''втасване'' и аз започнах да използвам моята фурна за втасване - загрявам до 50С и изключвам.Слагам тестото в тавичка, покрито и чакам 30 минути.Достатъчно е за удвояване на обема.




3 коментара:

  1. Адмирации за погачата ,Сонче!
    Прекрасно си я оформила,а и така хубаво е бухнала!
    Желая ти хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  2. Може ли да попитам с какъв диаметър е кръглата тавичка, в която печете погачата? На мен все не ми се получава така висока, а иначе добре си втасва, но може би я слагам все в по-голяма тава. Моля да споделите размера, за да си купя и аз такъв :) Благодаря за хубавия блог, който поддържате

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Петя, тавичката е с диаметър 26 см.С 500 г брашно в този размер се получава по-висока питка.Благодаря ви за милите думи, поздрави да ви е сладко.

      Изтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...